Del 2: Konkurs på 19,5 millar påverkar inte tillståndsprövningen

I del två av ingripandeärendet tar vi en titt på Stockholms Stads tillståndsenhets förhållningssätt till följande. Ett närståendebolag som nyligen har gått i konkurs med en skatteskuld hos Kronofogden. Och för Cigarrummets VD för sent inlämnad skattedeklaration med tillhörande förseningsavgift och ingen inkomst under 10 månader. Och för ett av Cigarrummets ägarbolag, där Cigarrummets VD har sitt ägande så finns det förseningsavgifter kopplade till sent inlämnade moms- och arbetsgivardeklarationer. Tillståndsenhetens slutsats? Dessa brister påverkar inte den ekonomiska lämpligheten till den grad att den ifrågasätts.

Publicerad: 2025-03-11, klockan 10:49, Redigerad: 2025-03-11, klockan 12:40, Uppdaterad: 2025-03-13, klockan 09:41

Cigarrer kontra övrig tobak

Cigarrvärlden har i tidigare granskningar berört ämnet att både cigarrklubbar och cigarrhandlare ger sken av att vara en fredad zon. Både jämförelser lokalt, alltså inom samma kommun, ger olika utfall, men även nationellt återfinns mönstret. Säljer du cigarretter, vape, snus och vattenpipor och driver rökrum så kan du räkna med att bli tillsynad med lagens fulla kraft. Cigarrer däremot verkar ha en gräddfil.

Konkursen

Cigarrummets VD, Kenny Hallberg Svedenlund var tidigare VD för ett bolag inom restaurangnäringen som begärdes i konkurs i början på 2020. Konkursen avslutades i januari 2021, med en brist, (en förlust för den som inte pratar ekonomi) på 19 495 059,39 kronor. Utöver det registrerades det en skatteskuld i slutet på februari 2020 och i början på mars 2021 till följd av konkursen på 469 309 kronor, den är idag högre, eftersom en av få saker som mår bra av att aldrig sova är räntan.

Förvaltarberättelsen noterar att skyldighet att upprätta kontrollbalansräkning inträdde redan vid det första kvartalet 2019 även om det egna kapitalet återställdes i slutet på juli 2019. Kapitalet återställdes dock genom att man bokade bort hyresfakturor på 1,8 miljoner kronor utan underlag, man har inte heller bokfört hyresfakturor för tredje och fjärde kvartalet 2019.

Ett litet konkurslexikon: En kontrollbalansräkning är en åtgärd som man måste göra när hälften av bolagets aktiekapital är förbrukat, för att undvika att hamna i likvidationspliktigt skick. Det är egentligen inget man vill undvika, men har man förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital är det oftast ganska tajt med pengar. Och det här är en ganska dyr åtgärd även för bolag med mindre omsättning. Så den riskerar att göra ett finansiellt hål ännu större, även om åtgärden är till hjälp på pappret. Att boka bort hyresfakturor är synonymt med att ta bort något ur bokföringen som man tidigare har bokfört.

Nåväl, vi går vidare. Konkursförvaltaren kallar det för "flagrant exempel" i förvaltarberättelsen och konstaterar att det saknas varken överenskommelse eller eftergift under tiden man förde diskussioner med hyresvärden och att den löpande bokföringen kan visa både fel hyreskostnad och skuld.

Cigarrvärlden får fatt på Johan Linder, Partner på advokatfirman Schødt som var utsedd till konkursförvaltare, och frågade om man gör på detta viset för att undvika att upprätta en kontroll och balansräkning? Exakt vad det bakomliggande syftet är kan och vill inte konkursförvaltaren spekulera i, däremot säger han:

- Rimligen sammanhänger det med att man vill att siffrorna ska se bättre ut.

Ingen inkomst och försenade deklarationer

Under 2022 har KS Gastro&vin Konsult AB (Kenny Hallberg Svedenlunds ägarbolag) två beslut för förseningsavgifter som härrör till moms- och arbetsgivardeklarationer. Samma år lämnar Kenny Hallberg Svedenlund in sin privata deklaration den 21 november och beläggs med den maximala förseningsavgiften på 3750 kronor. Under 2023 nolltaxerar Kenny Hallberg Svedenlund under 10 av årets 12 månader.

Förseningarna och förseningsavgifter har enligt Kenny Hallberg Svedenlund uppstått på grund av en tidigare bokföringsbyrå som man inte längre använder. Och lön fanns det inte behov av eftersom han kunde leva på hushållets intäkter.

Handläggningen

Handläggningen av ingripandeärendet som Cigarrvärlden tidigare skrivit om väcker ett flertal frågor. Först och främst har tidigare inkomna tips som varit diarieförda försvunnit ur dagboken. När det påpekades så hade dessa flyttats till ett eget ärende. Det sker dock utan spårbarhet, en person som idag plockar ut dagboksbladet kan inte se att det tidigare har funnits tips som har ett eget ärendenummer. För varje nytt tips som inkommer upprättas det ett nytt diarienummer vilket minskar spårbarheten och ökar sannolikheten att information faller mellan stolarna. Den som handlägger Cigarrummets ingripandeärende har tidigare i ett annat ärende missat inkomna tips som hen själv bedömde som allvarliga men som hen enligt egen utsago kunde ha missat att granska, vilket Cigarrvärlden tidigare skrivit om.

I tipsen framgår det till exempel att Cigarrummet saknade revisor mellan den 17 mars och den 13 juni 2023, trots att detta stipuleras av bolagsordningen och är tvingande då man uppfyller två av tre kriterier för revisorsplikten. Det framgår även att revisionsberättelsen är tillstyrkt men med en kommentar. Den auktoriserade revisorn skriver:

"Årsredovisningen har inte har kunnat upprättas i sådan tid att det varit möjligt att, enligt 7 kap. 10 § aktiebolagslagen, hålla årsstämma inom sex månader efter räkenskapsårets utgång". 

Inget av detta är med i tjänsteanteckningen som rör den ekonomiska lämpligheten. Men märkligheterna slutar inte här. Tillståndsenheten beviljar ett anstånd inom ramen för ovan nämnda ingripandeärende på totalt 107 dagar. Som skäl anges bland annat förankring av ett avtal med leverantörer, höstlov, vård av barn och julförsäljning. Det avtal som Cigarrummet avsåg att förankra lämnades dock in tidigt i höst förra året, och ändrades inte alls efter tiden för anståndet hade gått ut. Inte nog med det, ett flertal tjänsteanteckningar lyser med sin frånvaro, både när det kommer till implicita telefonsamtal och platsbesök. Cigarrvärlden har tagit del av korrespondens som rör ärendet, och tillståndsenheten vill först inte svara på frågan varför det inte finns tjänsteanteckningar upprättade. På en rak fråga ställd till enhetschefen Lotta Persson låter hon funktionsbrevlådan svara:

"Relevanta handlingar samt handlingar som ska tillföras ärendet diarieförs i systemet för att säkerställa korrekt dokumentation och spårbarhet.     Handläggaren/utredaren diarieför-registrerar samtal."

Efter ihärdigt repeterande av samma fråga och ett flertal svar som är mer eller mindre svävande under loppet av strax över en vecka, kommer beskedet den 11 februari 2025 att det finns en tjänsteanteckning den men den är inte klar. Det visar sig däremot någon dag senare att sagda tjänsteanteckning upprättades redan den 7 februari 2025. Tjänsteanteckningen upprättades alltså 79 dagar efter platsbesöket och en vecka efter att Cigarrummet inkom med sin komplettering.

På följdfrågan om varför inte tjänsteanteckningar upprättas snarast. Vilket är praxis och förenligt med lagstiftning, förarbeten och allehanda tidigare JO-beslut, för att bibehålla rättssäkerheten och säkerställa anteckningen integritet kan svaret sammanfattas som något i stil med, lita på oss, allt är frid och fröjd.

Jämförelser med andra handlare och kommuner

Jämförelser med andra handlare inom samma kommun visar på diskrepanser. Dessa diskrepanser återfinns även när man jämför olika kommuner med varandra.

Fler än tre försenade betalningar till Skatteverket (genom påminnelse), utan att dessa går till Kronfogden, är tillräckligt i vissa fall för att ett tobakstillstånd inte ska godkännas, förutsatt att dessa överstiger 10 000 kr stycket. Skulder hos Kronofogden till det allmänna kan man i princip utgå ifrån leder till avslag, förutom för en annan cigarrhandlare som Cigarrvärlden tidigare skrivit om. Detsamma gäller tre förseningsavgifter. Brott mot aktiebolagslagen, som att inte upprätta en kontrollbalansräkning leder i stort sett till avslag. Försent inlämnade deklarationer är isolerat inga problem, men flera stycken leder till avslag. 

Konkurser är inte lika enkelt, en ren konkurs är nödvändigtvis inget hinder. Just denna konkurs presenterades för anonyma källor som har eller som de facto arbetar med tillståndsfrågor och reaktionen kan synonymt summeras till att man vill gärna ha del av hela ärendet, men att det inte det här läget ser mindre bra ut.

Det låter som det är klart som korvspad, men det är det inte. Det finns faktiskt ibland varken rim och reson eller logik i handläggningen. 

Det man återkommer till är att man gör en samlad bedömning, men det finns ingen som kan förklara vad den samlade bedömningen innefattar. Inte heller exakt hur man kommer fram till slutsatser inom ramen för den samlade bedömningen baserat på enskilda delar.

Förra året riktade Länsstyrelsen i Stockholm kritik mot tillståndsenheten i Stockholms Stad. Där hade man godkänt ett upplägg för en cigarettautomat och gett bifall för ett tobakstillstånd. Och avslagit ett annat, med exakt samma upplägg. Det är en så kallad samlad bedömning som låg till grund för olika utfall för samma förutsättningar. Eller som det egentligen heter, magkänsla. 

Det är inte värdigt en rättsstat. Snarare en bananrepublik.

Hela artikelserien finner du här:

Ingripandeärendet - Ett skepp kommer lastat med tobak.

Del 1: Ingen servering förekommer.

Fotnot: Cigarrvärlden har tidigare sökt Kenny Hallberg Svedenlund för kommentarer utan framgång, Cigarrvärlden söker fortsatt Kenny Hallberg Svedenlund för kommentarer. Cigarrvärlden söker handläggaren på tillståndsenheten.

Enhetschef Lotta Persson på tillståndsenheten svara mailledes att hon inte lämnar en kommentar.

Redigeringar/uppdateringar i ordning, efter datum/tid: arbetsgivaredeklarationer "e" som fogemorfem borttaget. Informationen i fotnot uppdaterad efter att enhetschef Lotta Persson svarade mailledes angående en kommentar.

Redaktionen. 

Arbetar du på en publikation med utgivningsbevis som erbjuder källskydd är vi öppna för möjligheten att dela visst arbetsmaterial (research), rådata samt fullständiga namn. Kontakta vår redaktion för mer information.

Stötta oss

Vill du stödja vår redaktion kan du välja att göra det via Swish: 123 697 24 67 eller genom engångsdonation med kort, bara att följa länken! Vill du bli månadsgivare erbjuds den möjligheten med på samma sida, följ länken! Tänk på att detta är en donation från din sida utan någon motprestation från vår sida. Tänk också på att vi pratar aldrig om vilka som är våra kunder, det omfattar även dig som donator.