Ärlighetsbar och humidor

Vi saknar förstås både alkoholtillstånd och tobakstillstånd, det senare är ett aktivt val. Men vi säljer alltså varken cigarrer eller alkohol. Av förklarliga skäl eller kanske inte så förklarliga för en oinvigd så vi låter det bero - ni får helt enkelt lita på vårt omdöme i frågan. Det betyder dock inte att det inte går att konsumera vare sig alkohol eller cigarrer på plats och det finns olika sätt att göra det på.

Det ena är att ha med sig det man ska konsumera, det är rätt enkelt och passar den som kan planera sina besök i förväg. Nu kanske man vill ha en kall lager men det finns lösningar för det med. Rör du dig i närheten av Klubben och ska dit senare samma dag kan du lägga in dina saker i kylskåpet och märka det med dagens datum och ditt namn. Då ska det inte få fötter. Förvaringsmöjligheten gäller under samma dag. Du kan inte proppa kylen full på tisdag för att komma på fredagen. Alltså, dricka i kylen som är märkt med dagens datum och ditt namn är off limits för övriga. Har datumet passerat och din dricka är kvar så tillfaller det medlemmarna.

En annan lösning, som kan kombineras med ovan nämnda eller användas för att kyla varma drycker som är medhavda på studs så att säga är vår frys. Här kan du vira in flaskor i papper för att de ska kylas ner snabbt om du inte har haft möjlighet att förvara i kylen. Använda dig av färskis som alltid ska finnas på plats (genom att använda plastskopan, vi använder varken händer pga hygieniska skäl eller glas för då får vi splitter i munnen vilket är som ju bekant är, högst omysigt) och som kronan på verket har vi frostade tennglas i frysen. Knäck en bärs, häll upp i glaset och njut. När du är klar så kör den i diskmaskinen och in med den i frysen igen så nästa patient kan använda den vid ett senare tillfälle. 

Frys

Det andra är att hyra ett skåp (vi kallar det skåp, men det är egentligen en stor låda) som rymmer en resehumidor, 3 flaskor liggande, och ett gäng burkar (bara så att ni kan greppa förvaringsmöjligheterna). Den får då ett hänglås som du har tillgång till och så får du en fin namnskylt i blänkande guldig aluminum (såsom sig bör).

medlemslåda

Vill du planera din konsumtion och ha måtten redan nu så kommer de här.

mått låda

Det tredje alternativet är att ha nycklar till ärlighetshumidoren och ärlighetsbaren. Förvaringsmöjligheten tillhandahålls av Klubben kostnadsfritt, Klubben tillhandahåller utöver det nycklar mot en depositionsavgift, men i övrigt administreras både bar och humidor av medlemmarna. 

Ärlighetskyl

Upplägget skiljer sig lite från hur ärlighetsbarer brukar fungera. Men grunden är densamma. Ärlighet. Har du bott på mindre hotell med en ärlighetsbar så har du ju betalat det du själv tycker är värt alternativt enligt en gällande prislista. Riktigt så fungerar det inte här. 

Boveda Butler

Både ärlighetsbaren och ärlighetshumidoren är lite mer försvenskad. Se det som ett knytkalas. Pengar byter inte ägare. Det finns inga påslag och man håller själv reda på sin konsumtion.

Så här fungerar det, du köper en låda (och det ska helst vara lådor, inte enstaka cigarrer, annars blir det administrativt väldigt jobbigt) i handeln för säg 2000 Riksdaler som innehåller 20 cigarrer. Du lägger in den i humidoren och sätter på en prislapp, cigarrerna kostar nu 100 Krediter per styck, alltså precis det du har köpt de för. Inga avrundningar, eller lillpåslag. Lådan du har lagt in är inte längre din, den tillhör humidoren, du har däremot en fordran på humidoren på 2000 Krediter. Nu kan du ta vilken cigarr du vill från humidoren. Och så drar själv av din egen konsumtion från ditt saldo.

Baren fungerar ungefär likadant. Du köper något på systemet. Säg en flaska rom på 50 cl för 500 Riksdaler.  Du märker upp den med pris per centiliter. I det här fallet 10 Krediter per cl. Du ställer in den i baren. Den tillhör inte längre dig, utan tillhör baren. Du har däremot en fordran på baren på 500 Krediter. Säg att du är sugen på en folkpang i samband med detta. Det ligger ett gäng Corona, mellisar i kylen. De kostar 13,50 Krediter styck, du tar en. Och så drar själv av din egen konsumtion från ditt saldo.

ärlighetsbar

Vi separerar inte saldon för enkelhetens skull, lägger du in dryck i baren kan du ta cigarrer och vice versa. Men du begriper nog hur det går till på det stora hela. Så, det som kan liknas vid ärlighetsbarer på mindre hotell är väl ärligheten och det faktum att din drink aldrig blir bättre än dina kunskaper att blanda den själv.

Sanningskommisionen

Trust but verify som ryssarna säger. Nog för att våra medlemmar är ärbara personer och att vi gör rigorösa bakgrundskontroller innan vi tar in nya medlemmar. Men inget system är bättre än dess mekanismer för efterlevnad. Därför finns Sanningskommisionen. Och den liknar inte den i Sydafrika, där man kan begå brott, göra avbön för att sedan bli accepterad in i värmen igen. Syftet med Sanningskommisionen är att upprätthålla ärligheten och lämna över bestraffningen till Presidenten (som i vilken diktatur som helst). Alltså, Sanningskommissionen är en kombination av regelefterlevnad & ett angiverisystem. Men även mjukare värden, såsom planering och koordinering av inköp, hur man bäst underlättar administration, avstämning und so weiter. 

Sanningskommisionen

Om sanningen ska fram så fungerar det här oförskämt bra, svinnet är nästintill obefintligt och det som upptar mycket av medlemmarnas tid är diskussioner om framtida sortiment, hur man ska hantera fuktnivåerna i humidoren, och fler åsikter än det finns medlemmar om nycklarnas utformning (dessa verkar föra tankarna till barndomen för de flesta - mormors linneskåp bland annat).

Du kan läsa om föregående års Sanningskommissioner längre ner. Under 2021 som var ett mellanpandemiår hade vi formellt en kommission men det var inte riktigt satt i arbete.

Under valåret 2023 har Sanningskommissionen utsatts av en statskupp modell Svenska Akademin. Husmor är hädanefter Sanningskommissionen Ständige Sekreterare. Beslutet gäller (i sann diktatoranda) för all framtid och eventuella avkommor tar över.

Under valåret 2022 bestod Sanningskommissionen av:

Ordförande tillika Prefekt. Håkan S. Omval i strid med riktlinjerna om endast en mandatperiod då 2021 gick till historien som ett pandemiår deluxe.

Beverage Manager. Mats O. Som högsta hönset på en av Sverige större vinimportörer vore det direkt tjänstefel att inte nominera herrn i fråga.

Under valåret 2020 bestod Sanningskommissionen av:

Ordförande Lord Liljenberg (som har införskaffat en Lordtitel). Bilden nedan föreställer Hans Excellens, Lord, Chairman.

Ordförande Liljenberg

Länsman Viktor Adolphson (det är liksom aldrig fel med en uniform i såna här lägen) som är Ordförandens Aide de Camp.

Viktor uniform

Cristian Ivanoff som har fått den ärbara titeln FSCB - First Secretary of the Cuban Branch vars motto är att bidra med kunskap om kubanska cigarrer och påverka besluten om inköp till Kubas favör. Risken är överhängande att han är planterad av Castro. 

Övrigt bra att veta

Finlansdfärjefylla ses inte på med blida ögon, om du är av åsikten att man kan vara så pass förfriskad att den som är oförfriskad varken känner obehag eller bli obekväm så har du fått hum av nivån som Klubben har. Vill du bli finlandsfärjefull så går båtarna ett stenkast från Gamla Stan.

Torra cigarrer som man har hemma, lämpas inte över på ärlighetshumidoren, utan dessa stannar hemma. 

Smuggelgods (alkohol eller tobak) hör inte hemma på klubben, vare sig för egen konsumtion eller i ärlighetsbar eller humidor.

Swisha Klubben gör man absolut inte. Klubben säljer läskeblask och snask och det ska man Swisha för. Men ingalunda sådant för vare sig bar eller humidor. 

Påslag på dryck och cigarrer bestraffas enligt modell Gamla Stan anno 1400-tal.