Säkerhet

Vi tar säkerheten på allvar. Ur flera aspekter. Det är liksom ingen gimmick eller floskel vi slänger runt med. Bilder kommer snart att tillkomma.

Bakgrundskontroller och löpande Screening

Vi gör en rätt så gedigen bakgrundskontroll på samtliga ansökande medlemmar. Det här gör vi i princip innan vi ens har hunnit säga hej. Eller vi & vi. Det här görs av en underleverantör till oss som ansvarar för samtliga aspekter kring klubbens säkerhet. Både verksamheten, men även personal och er som medlemmar. Det handlar lika mycket om att skydda er från skumrask som att skydda verksamheten i sig.

Först en parentes. Frågan har dykt upp om bakgrundskontrollen är en excess eller att det är oroväckande att den behövs. Det gör den inte. Men det är för att den finns som den inte behövs. Lite grand som när polackerna besökte Kronofogdemyndigheten för att göra en egen liknande myndighet och ifrågasatte dess existens eftersom Sverige fungerar väldigt bra i det hänseendet. Svaret var att Sverige fungerar för att vi finns. Lite samma sak här. Den behövs inte. För att den finns. Faktum är att våra medlemmar gillar den, det skänker trygghet.

Nog om det, för att återgå till detaljerna. Det handlar alltså inte om att sålla bort låginkomsttagare, klubben har ingen monetär profil på sina medlemmar. Det handlar om att hålla systematiskt kaos borta. Det här låter läskigare än vad det är, men vi utsätter dig för samma sak som kommunerna utsätter sina anställda för. Med troligtvis samma underleverantör. 

Klubben har inget att göra med bakgrundskontrollerna. Det arbetet är helt i händerna på säkerhetsföretaget. Den information vi får om dig är i princip rött/nej eller vad man nu vill kalla det om du är oönskad. Är du önskad så får vi reda på lite mer.

Sedan gör de en Screening på månadsbasis. Det är egentligen ett ganska fräsigt ord som behöver fyllas med lite innerbörd. Men i princip rör det sig om exakt samma tjänst som (återigen) vissa myndigheter har (och återigen med exakt samma underleverantör). Vi sätter upp ett flertal variabler som vi vill ska säkerhetsflaggas så sköter de resten och producerar information som vårt säkerhetsföretag analyserar och skickar vidare till oss.

Låt oss säga att du är innehavare av ett körkort men begår brottet olovlig körning. Det innebär att du med största sannolikhet har lastat ett släp för tungt vilket för oss är helt ointressant, det är måhända olagligt, men mer klantigt än systematiskt kaos och kan drabba vem som helst egentligen. Blir du däremot dömd för misshandel under tiden som du är medlem så är det av intresse för oss. Och kommer troligtvis påverka ditt medlemskap.

Systemet är lite klokt här och varnar för sådant som är lite mittemellan/gult. Om du skiljer dig och åker fast för rattfylleri inom loppet av tre månader så varnar systemet för att du är på väg utför. Sannolikheten för att du ska begå narkotikabrott eller misshandla någon är typ 60% eller något sådant. Den här typen av mellanlägen är inget vi blir underrättade om men det hålls så att säga under uppsikt så att det inte eskalerar och blir till ett brott. 

Det säger sig självt att vi inte vill ha in folk som har trassliga liv, är kriminella - och inte heller behålla folk som av någon märklig anledning bestämmer sig för att bli det under tiden de är medlemmar hos oss. Nu kan vi inte ge förhandsbesked på ansökningar och bakgrundskontroller, men tex politiker som hamnar på löpsedlarna för att de har skulder hos kronofogden kommer troligtvis få det svårt att bli medlemmar hos oss. Och då menar vi inte att man har glömt att betala en faktura för 1,5 år sen på 300 kronor. Utan det finns ett gäng som verkar ha så mycket att göra så att de glömmer betala räkningarna. Den typen av ansökande är väl lite för kaotisk för oss, en person som är glömsk eller har för mycket i huvudet för att kunna samla tankarna hör inte riktigt hemma på en Klubb som är obemannad. Det blir helt enkelt för jobbigt att konstant gå och påminna om allt möjligt så vi hoppar hellre över det.

Fokus för bakgrundskontrollerna & screeningen är narkotikabrott, våldsbrott, sexualbrott och tillgreppsbrott/ekonomiska brott. Men det är mer komplext än så. Vårt säkerhetsföretag djupdyker även i domar och gör individuella bedömningar från fall till fall. Syftet är att göra rättvisa och korrekta bedömningar.

Alltså har du åkt fast för snatteri och det visar sig när man läser domen att allt lutar åt att det här var en person som glömde betala så litar vi på omdömet här mer än domen. 

Securitas Larm

Lokalen är utrustad med polislarm från Securitas, utöver det videoövervakas lokalen 24/7. Vid aktivering av larmet har berörda parter nycklar och tillträde till lokalen.

Lokalen är utöver det larmad när ingen är där. Vi går inte i på hur det fungerar i detalj - det är information förbehållen medlemmarna enbart.

Lokalen är utrustad med fuktgivare för det fall ett rör skulle gå sönder.

Rondering

Ordningsvakter ronderar lokalerna med via helt oregelbundna intervall på löpande basis. Samtliga på klubben förväntas legitimera sig i enlighet med det underskrivna medlemsavtalet till vakterna på anmodan. 

Utöver det säkerställer man att samtliga dörrar är i det skick de förväntas vara, patrullerar innergård etc. 

Brandskydd

Lokalen är utrustad med en brandsläckare per våningsplan samt ytterligare en brandsläckare samt brandfilt i rökrummet i enlighet med gällande lagstiftning. Löpande kontroller görs varje månad (utrymningsvägar), var tredje månad (utrymningskyltar), två gånger per år (utrymningsplaner) och en gång per år (underhåll brandsläckare). 

Rökrummet är utrustat med brandlarm som reagerar på ändring i temperatur men ej rök. Resten av lokalen reagerar på både rök och temperatur. Den reagerar även om cigarrök (även om det inte brinner).

Arbetet dokumenteras löpande och kopior på underlag sparas på Klubben, medlemmarna kan närsom begära att få se underlagen. 

Hälsa 

Rökrummet är utrustat med kolmonoxidvarnare. Luftreningen är densamma som används på sjukhus i Sverige (delvis, inte själva rökdelen förstås), men luften som renas genom våra mackapärer är alltså fri från coronavirus. Du kan läsa mer om det här!

Polisiärt

Vi har ett flertal poliser som medlemmar. De är förstås inte i tjänst och springer inte ärenden åt klubben bara för att de är poliser, men, bara deras närvaro gör att vi känner oss tryggare. Tänder någon på uniformer i lokaler med dålig insyn får det helt enkelt ingå utan extra kostnad i medlemskapet.

 

Länsman Adolphson