Ventilation

Här finns det en skarp gräns. Före Presidentens tideräkning och efter. Före Presidentens tideräkning verkar det ha varit lite sisådär med ventilationen.

Filter är antingen inte utbytta eller så har en katt fastat däri.

Filter

Det ser ut som om någon har förvarat ärtsoppa i ventilationen.

Ventilation

Frånluftsdonen lyser med sin frånvaro.

Frånluft

Genom övertryck istället för undertryck så trycks luft (och därmed rök) ut ur lokalen och gör tom innergården rökig.

Övertryck

Efter Presidentens tideräkning så är det andra bullar. Företaget INDOOR är numera kontrakterade - genom ett serviceavtal så sköter de underhållet på löpande basis. Här genomför man en så kallad ventilationsaudit.

Indoor

Den 2:a mars Herrens år 2021 så monterar man ner hela kalaset, skickar allt på rengöring, gör rent hela kanalsystemet (som en kolonoskopi för ventilation), byter ut motorerna till avsevärt kraftigare varianter, kalibrerar trycket så att det blir undertryck i lokalen, vilket innebär att luft trycks in i lokalen och åker ut genom ventilationen istället för att sippra ut här och var. Det här leder till att våra ytterkläder sluta marineras i rök eftersom undertrycket gör att frisk luft kommer in utifrån precis där jackorna håller hus och sveper förbi de på väg mot ventilationen istället för som nu att röken tack vare övertrycket sipprar ut och fastnar i ytterkläderna. 

För den som vill grotta ner sig till max så har vi ett så kallat FTX-system - kolla in filmen så får ni en fräsig (och förbannat trist) idé om vad det innebär.

Sist, men absolut inte minst, gör INDOOR något så häpnadsväckande och banbrytande som att byta filter och rengöra de delar som blir kraftigt nedsmutsade på löpande basis.

From den 2:a mars Herrens år 2021 så har följande hänt:

  • Samtliga kanaler, insug, utblås har rengjorts. Egentligen har hela systemets innanmäte gjorts rent på insidan. Både för till och frånluft.
  • Nya motorer installerade (kraftigare än de gamla).
  • Nya filter.
  • Nya kondensatorer.
  • Frånluftsdon som saknades installerades.
  • Rengöring av Batteri.
  • Injustering av hela systemet, injustering av luftrening så att den inte slår ut ventilationen. I dagsläget så är utsuget 140 liter per sekund och vi har undertryck i lokalen, alltså luft sipprar in genom håligheter istället för ut. Justering av tilluft.
Gammalt och nytt filter.
Filter före efter
Installerade frånluftsdon.
Frånluftsdon
Innanmäte före rengöring.
Innanmäte före
Ytterligare en vinkel smuts på innanmätet.
Innanmäte före 1
Innanmäte efter.
Innanmäte före
Innanmäte efter 2
Kanal före rengöring.
Kanal före
Kanal efter.
Kanal efter
Borste för rengöring av kanaler.
Kanalborste
Ny och gammal motor.
Ny och gammal motor
Helrenoverat, rengjort och ihopskruvat system.
Helrenoverat system