Rökrum & Ventilation

Givet att vi har flyttat till en ny lokal den 1 januari 2022 har både rökrum (längre ner får du en smygtitt in i rökrum medelst film), ventilation och luftrengöring fått sig en rejäl uppdatering. 

Men vi har alltså våra egna ventilationskanaler som är helt separerade från resten av fastigheten vilket innebär att vi har kunnat blockera delar (de som finns i rökrummet) och se till att vi inte har frånluft utan enbart tilluft. I samband med det gjorde vi om all frånluft till tilluft och vice versa för att det skulle fungera för oss. Varför det är viktigt framgår längre ner.

Det här har lyckligtvis sammanfallit med att det var tre år sedan man gjorde en OVK och i mars 2022 var det återigen dags. Vi blev godkända, vilket var en fjäder i hatten förstås när man har lagt ner mycket tid och arbete på planering.

I slutet på april 2022 gjorde vi en uppföljning bara för att säkerställa att vi inte förstör luftflödet i hela fastigheten med vår luftrening (en modell hängslen och svångrem) och det visade sig vara finemang, så vi är väldigt trygga med vår lösning.

Rökrummet är utrustat med en kolmonoxidvarnare (om det kan intressera).

Vi använder oss av en lösning från företaget Qlean Air, en kombination av två manicker. Deras nya manick som är väldigt tyst i maxläget och har ett specialfilter på aktivt kol och ett HEPA-14 filter. Den drar in luft som den sedan skickar tillbaka ut i rökrummet, utöver det är luften fri från coronavirus (du kan läsa mer om tekniken längre ner).

 

Här är en bild på den, lite snyggt dold, det sneda är för att ingen av misstag ska få för sig att ställa ett glas på den (då blir den världens dyraste barbord, speciellt om det pajar).

FS 30 

I taket sitter det ytterligare en fläkt som dels förstås renar luften i rökrummet men framförallt skapar ett undertryck. Det innebär att det kommer in frisk luft från utsidan (både andra rum och från ventilerna som vätter mot gården) som sugs in i rökrummet, renar luften som i sin tur passerar genom specialgjorda kolfilter vars enda syfte är att ta bort doft och återför den friska, rengjorda, doftfria luften tillbaka till lokalen men även utomhus. Även den är lite täckt (de är effektiva, men inte värst snygga maskiner).

ventilation rökrock

Air Qlean High II har alltså två utblåsrör, den ena trycker ut luften ut mot gatan (det rör sig om cirka 200-250 kubik per timme) och skapar således ett undertryck medan resten av luften renas och tillförs rökrummet.

Rökrummet rymmer totalt 105 kubikmeter luft och systemet rengör, byter ut eller cirkulerar (vilken term man nu föredrar) runt 1300 kubikmeter luft. Operationssalar har lagstadgade krav på sig att rengöra luften 10x, i vårt fall gör vi det med 13x. Nu är vi ju ingen operationssal men det är en god fingervisning om vad det är som försegår.

Båda maskinerna består av dubbla filter, ett HEPA-14, det är exakt samma som man har på intensiven och (hör och häpna) luften som renas är fri från coronapartiklar. Det andra filtret är ett kolfilter och det är det som plockar upp gaserna och kemiska dofter. 

Alltså, partikelfilter och gasfilter. Totalt väger filtren tillsammans 32 kilo. Filtren består av 12 kilo aktivt kol som renar cirka 1000 cigarrer.

För dig som vill läsa om mer om hur lösningen Air Qlean High II fungerar så kan du komma åt tekniska specen här.

Rökrummet är alltså varken helt tätt eller slutet, men givet att luften konstant passerar genom rökrummet (alltså utifrån och in) forceras rök och därmed doft i en enda riktning. Det klarar till och med passager (alltså att öppna och stänga dörren, däremot kan de inte stå på vid gavel eftersom vi tappar tryck). Här får du en liten inblick innan du läser vidare.

För er som har vistats i vår gamla lokal kommer här två exempel från invigningen. En person vars hustru gick i taket efter att han hade varit i den gamla lokalen, tvingande honom att vädra sin kostym i en vecka på altanen. Efter invigningen hängde han upp sin kavaj inomhus. Utan så mycket som ett pip.

En annan som närvarade på invigningen satt i en tjock stickad tröja och var helt förundrad över att den knappt doftade något när han kom hem.

Luften som spottas ut på gatan av maskinen luktar aktivt kol (alltså typ dammiga sågspån). Du kan stoppa näsan i utblåset och inte identifiera att det röks cigarr 5 millimeter från din näsa. Så bra är det.

Men, det är långt ifrån allt. Vi använder oss av deras askoppar (Qleanup) för att minska doft och öka brandsäkerheten. De klarar aska samt fimpar för ca 500 cigarrer. Dessa är helt gjorda i metall med påsar av aluminium. De är alltså brandsäkra och ovanför påsen finns det en vippa, alltså någon typ av förslutning som öppnas och stängs (och reagerar på vikt) och det den gör, som är så fiffigt är att den skapar vakuum i askkoppen. Det finns således inget syre där så det börjar inte brinna. Utöver det försluter den doft och annat onajs som man ogärna vill ha. På flygplatser slänger man ner tuggummi och cigarettpaket och säkert ett och annat bananskal där (och en och annan prilla). Men det förstör alltså vippan och då blir man av med vakuum, förslutning och den fördel som det innebär med minimerad brandrisk. 

Vi har förstås löpande service på detta, tömning, kalibrering och möjlighet till uppbumpning och annat smutt för att löpande möta våra behov.

Det bör tilläggas att det här är liksom ingen hemmalösning från Claes Ohlsson utan en kostsam men en extremt professionell åtgärd. 

Färgen kommer fån Jotun, deras underleverantörer har fått agera konsulter så att vi använder oss av rätt färg så inte tobaksoljor och annat tar sig in i väggporerna. Det är vi, Eiffeltornet i Paris & Burj Khalifa i Dubai som använder oss av samma leverantör. 

Vår målsättning är att ozonrengöra rökrummet en gång i veckan för att slippa ingrodd doft över tid. Vi äger en egen industriell apparat vilket underlättar. Gör man det tillräckligt ofta så rör det sig om ett ingrepp som tar 10 minuter (x3) per gång, med ytterligare 2 timmar efter för vädring. Rökrummet är förstås stängt under den tiden eftersom ozon är giftigt - men vi gör det på morgonkvisten så det inte ska drabba någon eller att man behöver hålla reda på något specifikt schema. Klubben är oxå  stängd under tiden för den schemalagda ozonrengöringen mellan 8.30-13.00 p.g.a det för att undvika olyckor. Medlemmar är bekanta med när det sker.

ozonrengöring

Här en filmsnutt från där Fastighetsägaren klubbar in invigningen! Första slotten började mini för säkerhets skull. Sen spårade det ur. Nu är den bakom oss vi kan konstatera att luftreningen är helt suverän, luften som spottas ut på gatan luktar noll.

Lite nördig kuriosa om Qleanair är att fastighetsägare i Japan tvingar sina hyresgäster att köpa in deras ventilationsutrustning. Japaner röker tydligen så in i bomben utomhus att deras trafik ökar hisslitaget markant. Genom att använda sig av samma lösning som oss kan man blossa på för kung & fosterland inomhus utan att fastighetsägarna måste byta hissar om vartannat. Det här har lett till att den har nästintill ingen aktiv försäljning i Japan, utan mer ordermottagning. Förhållandevis värdelös information - men alltid är det någon som tycker att det är intressant.

Nu när du har nördat i ventilationslönsningar så nörda gärna vidare - här kan du läsa mer om hur man blir medlem. Eller om du föredrar vårt Öppna Hus för allmänheten med de restriktioner som det innebär i loungen kan du läsa här!