Capellagården | H.D Hantverk

Någon gång under hösten 2020 fick vi ett sus i form av ett mail till kundtjänsten. Vi tappade minst sagt andan, här hade vi en elev som hörde av sig till oss och behövde hjälp i sitt examensarbete. Här ligger en hund begraven tänkte vi (eller här ligger en gravad hund som Refaat El-Sayed sa), det luktar bluff och båg hela vägen.

Hur kommer det sig att det var vår första tanke? Enkelt, vi har ringt en skola för musicister bland annat i hopp om att ha de som underleverantör och innan vi har hunnit säga mer än ordet Cigarrkl... så hör vi rätt snabbt från andra änden att "hörredudu, vi tar avstånd från tobak, alkohol & droger minsann, vi är en skola!". Nu är detta ett sidospår, men skolor som undervisar våra framtida musiker verkar ha helt missat det faktum att de, när de i ett senare skede börja arbeta för Busta Ryhmes, vältrar sig i missbruk. Det är oklart hur det hänger ihop med deras avstånd så att säga. Nåväl.

Så, i vanlig ordning så tog vi kontakt med mailförfattarens "påstådda" lärare - Mathias Nilo som visade sig existera på riktigt, finnas på skolans hemsida och var mycket insatt i både mail, process och vad det innebar. En elev på Capellagården ska ta sitt Gesällbrev genom att bygga en humidor. 

Helt plötsligt fick vi göra en helomvändning och omgruppera så att säga.

Strax därefter kom vi kontakt med en välartad påg i tjugoårsåldern som till skillnad från andra ungdomar osar ett inre lugn (vi vet, ungdomen är chill överlag, men det är för att de mest är pårökta, här handlar det mer om sinnesfrid).

Det visade sig att Arman numera känd som H.D Hantverk som den unge pågen hette var väldigt förtjust i att göra mindre skrin och lådor av allehanda slag. Men eftersom vi inte längre lever i 1700-talets Ryssland där man kunde tjäna multum på att vara hovleverantör åt Tsarfamiljen medelst att bygga träskrin så fick han liksom börja fundera lite mer på hur han faktiskt kunde bygga lådor som gick att leva på. Valet föll förstås på humidoren.

Arman samtalade med vår President flertalet gånger per telefon, materialval diskuteras, storlek, vad man behövde tänka på och annat som en cigarrnovis kan ha nytta av. I slutet av september väntades pågen infinna sig på Cigarrklubben där flera medlemmar närvarade med syftet att agera fokusgrupp. Då dök han även upp med en mock-up och en enklare ritning baserad på de ideér vi diskuterade.

 

H. D Hantverk humidor

 

Det var laserfokus på samtliga närvarande. Den första frågan som behövde lösas omgående och som var av största vikt (och kändes som den svåraste nöten att knäcka) var: vad i Herrans namn heter en person som arbetar med att bygga humidorer? Förslagen haglade, det ena var sämre än det andra, det mesta bestod av sammansättningar. Till vår stora bestörtning. Efter att ha debatterat för allt vad tygen håller under på tok för lång tid och med helt fel fokus insåg vi att här fanns det en lucka i språket. Vi behövde hitta på ett eget ord som var mer funktionellt. 

Humidör är en person som bygger humidorer. Humidris är en dam som är gift med en Humidör. Då var saken biff och fulländad, efter att ha slösat cirka 3 timmar på icke-frågor kunde vi äntligen fokusera.

Som tur var lyckades vi med det med, nu haglade förslagen, materialval, insida/utsida. Ska det verkligen vara lackat, det är ju så vackert, men extremt opraktiskt då man får märken på humidoren om man inte tar på sig vita handskar. Och så vidare. 

Arman åkte hem, full av ideér och förslag. Och ett sidospår förstås. Humidoren skulle visa sig rätt dyr och med all rätt med tanke på hur mycket arbete som det var bakom (4 veckor att bygga mock-up, 8 veckor att rita, 20 veckor att bygga stomme, handhyvla spansk ceder, fräsa raster, handsinka lådor och fila beslag). 

Han behövde kunna erbjuda något annat, en så kallad inkörsport till drogen hantverk och vi agerade återigen fokusgrupp till ett cigarrcase i två utföranden. Ett med vad som verkade vara en automatisk öppningsfunktion och ett med skåror.

H.D Hantverk

 

Arman fick förstås sitt gesällbrev till slut och med allra högsta betyg - men det kan du läsa mer om på hans egen sida och den hittar du här! Här kan du även se det slutgiltiga resultatet av den vackra skapelsen och lägga beställningar på allehanda humidorer som du skulle vilja specialbeställa. 

H.D Hantverk