Ingen rök utan eld

Vad har ett potpurri av kriminella, politiker, tjänstemän på olika myndigheter och andra höjdare inom näringslivet gemensamt? Alla går till en butik i centrala Stockholm som misstänks tillåta rökning i strid med rökförbudet och sälja alkohol utan tillstånd – till synes med tillsynsmyndigheternas goda minne.

I en serie artiklar granskar Cigarrvärlden vad som pågår.

Cigarrklubbar i Sverige

Cigarrklubbar, eller åtminstone gemensamma vattenhål för cigarrentusiaster, har funnits i Sverige sedan länge, och det är inte alls särskilt konstigt att de finns: cigarrökning hemma kan ofta vara opraktiskt eftersom det ju inte sällan finns andra familjemedlemmar att ta hänsyn till, och både den som röker och den som inte gör det kan ju uppleva obehag av inrökt interiör och garderob och dålig luft. Och när höstmörkret sänker sig tycker många att det är mindre njutbart att sitta på terrassen eller balkongen med sin cigarr, och varför då inte göra som andra i samma situation: bli medlem i en cigarrklubb i staden där man bor?

Cigarrklubbarna är verksamheter som, förutom relativt livlig aktivitet online (en och annan likhet finns mellan klubbarnas medlemmar och de där småtjejerna som leker med smink på Instagram), för sin tillvaro lite i skymundan, sådär som det kan vara med svartklubbar. Cigarrer förknippas ju också emellanåt för gemene man gärna med makt, sprit och pondusmagar, och det är inte omöjligt att en oinitierad kittlas av tanken på vad som egentligen pågår på de där klubbarna.

I programmet Kaliber i Sveriges radio avslöjades 2023 hur upphandlingschefen vid Karlskrona kommun och en mellanchef med stort ansvar för broreparationer satt på den lokala klubben och puffade cigarrer tillsammans med en arbetschef på Sandahls Entrepenad AB, samma företag som sedan fick stora kontrakt av kommunen. Men man behöver inte hitta korruption för att inse att det inom cigarrklubbsvärlden finns oegentligheter som behöver belysas.

Butiken

Vi börjar i Stockholm. På en gata i den kungliga huvudstaden ligger en välrenommerad cigarrbutik som vi här kallar Butiken. Butiken erbjuder, förutom tillfälliga medlemskap i en cigarrklubb också tillgång till en lounge, det vill säga ett utrymme för samkväm och avslappning en trappa ner. I källaren röks cigarr, gärna tillsammans med alkohol. Adressen är mycket central och bara en kort promenad från både riksdag, departement, polishus och många av myndigheternas huvudkontor. I närheten ligger också advokatbyråer, kulturinstitutioner, dyra restauranger och handelsstråk, och på trottoaren utanför butiken har många makthavare flanerat förbi och en och annan har stannat till för ett besök i butiken.

För kunderna kan det kännas som en oas mitt i city, eller som en nöjd gäst uttrycker saken på Butikens facebookkonto: "Fint krypin med möjlighet till en fet cigarr och en stänkare mitt i Stockholm". En annan nöjd gäst berömmer Butiken på samma plattform för att det inte krävs medlemskap för ett inträde. Det bör dock noteras att Butiken inte har något serveringstillstånd. Och här möts verkschefer, politiker, poliser, tjänstemän och kreti och pleti på lunchen eller innan man far hemåt vid arbetsdagens slut.

Bild 1: Recension från Butikens facebookkonto.

*

Via Butikens öppna konton på sociala medier har Cigarrvärlden kunnat identifiera flera personer som frekventerar etablissemanget, och vissa namn är tankeväckande: här återfinns en tidigare ledamot av riksdagens socialutskott och en av de drivande bakom införandet av den rådande tobakslagstiftningen som råkar vara socialdemokrat. En annan är en karriärpolitiker, tidigare ledamot i kommunfullmäktige i Stockholm, med en brysselpostering och löpande förtroendeuppdrag sedan mitten på 90-talet. Idag är han ordförande för en nämnd och arbetar för en organisation med koppling till socialdemokraterna. Vidare hittar vi en utredare på Försvarsmakten; en utredare och jurist på en myndighet med ansvar för tillsyn för branscher där det finns risk för missbruk; en ordförande i en miljönämnd i en annan kommun – det är värt att notera att det är miljönämnden som ansvarar för att rökförbudet inomhus efterlevs – som även är kommunalråd för miljöpartiet. Det här redogörs även av Butiksinnehavaren när vederbörande kommunicerar med tillståndsenheten. 

Bild 2: Utdrag från ansökan om tobakstillstånd.

*

Här finns också representanter från räddningstjänsten, framstående advokater, en chef vid Halmstads kommun, en kyrkoherde, en anställd vid Vänersborgs kommun, en Managing Partner på ett välkänt riskkapitalbolag, flera VD:ar, ett antal poliser, en anställd på Universitets- och högskolerådet, en tjänsteman hos Karlstads kommun, flera från Service- och kommunikationsfacket SEKO, en anställd på Stockholms läns sjukvårdsområde, en strateg vid Malmö stad, en chef på en av Stockholm Stads stadsdelsförvaltningar, en från Region Stockholm, en enhetschef vid Socialtjänsten från en annan kommun, en chef vid en grannkommun (som själv driver en cigarrklubb, vilket också en annan besökare – en anställd vid ett fackförbund– gör), en representant från Svenska transportarbetareförbundet, en annan från ytterligare en av Stockholm Stads stadsdelsförvaltningar. Listan på personer med politisk, ekonomisk eller juridisk makt kan med enkelhet göras längre. Det kan också noteras att Butiken även besöks av personer med ansvar för IT-säkerhet och annan för samhället kritisk infrastruktur i olika kommuner samt statsbärande företag.

Och hit går också kriminella. Av strax över 500 ”medlemmar” har Cigarrvärlden kunnat identifiera strax under 400. Representationen av brottslingar bland dessa 400 är hög: tio procent har blivit dömda för brott, att jämföra med det nationella genomsnittet där andelen är drygt en procent. Ett litet antal av brotten rör mindre förseelser som hastighetsöverträdelser och olovlig körning. Majoriteten rör dock brott av allvarligare karaktär, som ofredande, brott mot knivlagen, narkotikabrott, hot, våldsbrott, skadegörelse, olovlig avbildning av skyddsobjekt och försök till mord. Listan kan göras lika lång som listan på klientelet.

Butiken och regelverket

Även själva Butiken kan misstänkas bryta mot ett antal lagar, och här är det värt att först påminna om vad som står i tobakslagen, som reglerar den här typen av verksamheter. Några termer att hålla reda på är rökförbud, allmänhet och serveringsställe.

Inomhus på platser där allmänheten har tillträde råder rökförbud, men förbudet är inte absolut och man får röka förutsatt att det finns ett rökrum i mycket begränsad storlek i förhållande till resten av lokalen. Rökrummet måste vara en sluten, välventilerad och tydligt avgränsad yta. I denna yta krävs effektiva och därmed kostsamma system för luftrening och ventilation, då den som inte röker under inga omständigheter får utsättas för rök eller rökdoft. Och varken mat, dryck eller bullar – nej, inte ens vatten – är tillåtet i rökrummet. Inte heller underhållning, alltså spel, musik och teveapparater, är tillåtet.

Begreppet allmänhet betyder helt enkelt att den som vill komma in får komma in; om det är gratis eller mot betalning spelar ingen roll. Men en cigarrklubb behöver inte vara öppen för allmänheten, utan bara för medlemmar, och då blir saken en annan. I korthet kan man säga att den som är medlem i en klubb, och som har tillgång till lokaler och aktiviteter i klubbens regi inte betraktas som allmänhet, utan kan definieras som att vara del av ett slutet sällskap eller en privat miljö. Det innebär alltså att en klubb för medlemmar inte lyder under tobakslagens bestämmelser, och därför är klubben fri att ha ett hur stort rökrum som helst. Medlemsantalet kan dock inte vara hur stort som helst; vid en viss nivå blir det att betrakta som att allmänheten har tillträde. Beblandas däremot allmänhet och medlemmar i någon del av lokalen är det att betrakta som allmänheten har tillträde. Och även för en medlemsklubb gäller kraven på ventilation och luftrening, för det är krav som är uppställda i miljöbalken.

En metod som flera cigarrklubbar använder för att kringgå reglerna är att erbjuda så kallade dagsmedlemskap till allmänheten. I Butiken kan den som köper en cigarr swisha 25 kronor till Butiksinnehavarens privata konto för att få möjlighet att röka cigarren i Butiken. Det blir som att betala en inträdesavgift ungefär som man betalar en biobiljett eller ett inträde till Gröna Lund. Och med en inträdesbiljett kan man aldrig vara en del av ett slutet sällskap eller befinna sig i privat miljö. Den här typen av arrangemang har underkänts av myndigheter i andra fall, men cigarrklubbar klarar sig ofta undan granskning, som vi ska se.

Friheten för medlemsklubbar begränsas emellertid kraftigt i samma ögonblick som det säljs exempelvis en läsk på klubben. Eller om man tillåts konsumera medhavd läsk. Då blir klubben enligt tobakslagen vips ett serveringsställe, och genast träder begränsningar för rökrummets storlek i kraft, och mat och dryck blir hux flux förbjudet i rökrummet.

Hur kommer det sig då att det i Butiken kan rökas och drickas i samma utrymme, ett utrymme som dessutom är för stort, inte avgränsat med tättslutande dörrar och som saknar nödvändig ventilation och luftrening?

Ett svar får vi från Monika Gerdhem, avdelningschef vid Stockholms miljöförvaltning:

– Miljöförvaltningen bedriver ingen planerad tillsyn rörande rökförbudet enligt tobakslagen. Däremot agerar miljöförvaltningen på inkomna klagomål på otillåten rökning i enstaka fall. Vi gör då en bedömning i varje enskilt fall om vi ska inleda ett tillsynsärende eller inte, skriver hon i ett mail.

Det sker helt enkelt ingen tillsyn från miljöförvaltningen utom i "enstaka fall" efter inkomna klagomål. Och klagomål har inkommit, men ingen tillsyn har skett från miljöförvaltningens sida. Istället har ärenden lagts ned, i Butikens fall med följande motivering:

”Miljö- och hälsoskyddsnämnden bedömer att verksamheterna som klagomålen avser med största sannolikhet utgör sådana serveringsställen som omfattas av rökförbudet. Klagomålen har riktats mot rätt myndighet men nämnden betonar att det är myndigheten själv som avgör vilka verksamheter som ska prioriteras vid tillsyn”.

Några som däremot har agerat är socialförvaltningens tillståndsenhet. Denna har nämligen ansvar för tobakstillstånden i kommunen, och vid en tillsyn av Butiken noterades flera brister, som omärkta cigarrer, otillåten marknadsföring av tobak och avsaknad av det så kallade egenkontrollprogrammet, där rutiner för exempelvis ålderskontroll ska vara dokumenterat. Mest uppseendeväckande var kanske dock att rökning förekom i butiken samt i ett utrymme som bara avgränsades av ett draperi där det dessutom stod flaskor med alkohol på hyllorna. I tillsynsprotokollet står bland annat att läsa:

”Ägaren röker cigarr i butiken. Under tiden för tillsynsbesöket fanns även ytterligare en person […] bakom kassan på lagret, som rökte cigarr”. Vid ett annat tillsynsbesök ”befinner sig två personer på lagerytan. En av personerna röker cigarr. Under tillsynsbesöket kommer ytterligare två personer som sätter sig ned och röker cigarr. Den ytan som ägaren anger som lager har inte tobak utan flera fåtöljer och hyllor […] Under besöket kommer ytterligare ett halvdussin män och går ner till rökrummet på nedre plan. Ägare uppger att det rör sig om ett privat rökrum.”

Efter att ha tagit bort möjligheten att röka bakom draperiet och gjort en del andra åtgärder kom Butiken undan med en varning och verksamheten kan fortsätta. Och rökning i källaren är alltjämt pågående, av vad som kan tyckas vara en märklig anledning: då detta utrymme hyrs av ägaren privat föll det inte inom ramarna för tillsynen av resten av Butiken. Detta och andra omständigheter som av någon anledning inte granskades av tillsynsenheten kommer Cigarrvärlden att återkomma till. Oklara ägarförhållanden, skatteskulder hos Kronofogden och försäljning av produkter som inte registrerats hos Folkhälsomyndigheten är några exempel.

– Jag kan förstå att folk kan tycka att det är märkligt. Vi har ju ännu inte kollat vidare eller granskat verksamheten som pågår i källaren, säger den ansvariga handläggaren på tillståndsenheten angående källarutrymmet.

Butikens ägare å sin sida svarar kort till Cigarrvärlden att han har tillstånd för klubben och att hyresvärden har installerat nödvändig ventilation.

Tips ignoreras och kunderna ser mellan fingrarna

Socialförvaltningen i Stockholm ansvarar som sagt inte för rökförbudet inomhus men har ansvar för tillsyn av försäljning av alkohol utan tillstånd. Socialförvaltningen har både fått tips rörande Butikens misstänkta alkoholförsäljning från allmänheten men även internt av bland andra miljöförvaltningen enligt dokument som Cigarrvärlden har tagit del av. Trots detta har inget tillsynsärende inletts.

När vi frågar den tidigare nämnda socialdemokratiske ledamoten i riksdagens socialutskott som under åren har frekventerat ett flertal cigarrklubbar som misstänks bryta mot lagstiftningen om han inte reagerat på eventuella brott mot tobakslagen medger han sin okunnighet.

– Jag har ju bara utgått från att det här har varit helt i sin ordning. Sen vet inte jag. Och jag kan inte det där med lagstiftningen, säger han.

Senare under granskningen återkommer han dock efter att ha granskat regelverket och en färsk dom i förvaltningsrätten som rör en annan cigarrklubb, och nu gör han en annan bedömning av situationen.

– Jag har läst på mer, och det har gjort att jag gjort den bedömningen att den cigarrklubb jag är med i [ej Butiken, reds. anm.], också omfattas av den domen, så jag har meddelat dem att från och med idag frånträder jag mitt medlemskap.

När vi pratar med karriärpolitikern menar han å sin sida att verksamheten har granskats av stadens tillståndsenhet och verksamheten får fortgå eftersom den inte bryter mot någon regel.

Bild 3: Från Butikens facebookkonto för medlemmar. Vuxen & minderårig i utrymmet bakom kassan i samband med rökning med texten "Alla trivs i Butikens lounge".

*

Kommunalrådet tillika ordföranden i miljönämnden vill till en början inte kännas vid att han har rökt i butiken men medger sedan att det har skett när Cigarrvärlden påpekar att han finns med på en bild på sociala medier. Han tillägger dock att det var länge sedan och innan han satt som ordförande i miljönämnden. Idag vill han inte förknippas med verksamheten. Han har dock varit politisk aktiv sedan 2009 och har haft ett flertal uppdrag bakom sig. Kommunalsekreterare, vice ordförande i en annan nämnd, politisk sekreterare i riksdagen och ersättare i miljönämnden innan han tog över ordförandeklubban.

Under granskningen kontaktas Cigarrvärlden av en socialdemokratisk politiker som vill vara anonym, och hen har en annan syn på saken. Hen har på egen hand nystat i det hela och uppger att man inte behöver vara särskilt insatt i tobakslagen för att begripa att det Butiken erbjuder känns instinktivt fel. Hen är inte särskilt förtjust i vare sig politikers eller tjänstemäns rationaliseringar oavsett partitillhörighet.

Jan Turvall, expert på offentlig rätt vid Göteborgs universitet uttrycker sig i andra ordalag.

 Om människor i allmänhet deltar i olaglig verksamhet är det förstås klandervärt och politiker har förstås ett särskilt ansvar att vara goda förebilder för allmänheten, skriver Jan Turvall.

Bild 4: Från Butikens facebookkonto för medlemmar. Karriärpolitikern röker i utrymmet bakom kassan, ovanför honom syns flaskor med alkohol och bredvid honom en prislista för alkoholhaltiga drycker.
*

En myndighetsjurist som är kund hos Butiken och som bekräftar att både poliser och folk från regeringskansliet frekventerar den här typen av verksamheter medger att alla, inte bara han själv ser mellan fingrarna på det som pågår och att det inte är så himla farligt. Han tar även upp att alla typer av sådana verksamheter lever på lånad tid eftersom det bara är en tidsfråga innan de stängs ner. På frågan varför han inte går till en cigarrklubb som respekterar lagstiftningen och som inte lever på lånad tid är svaret att det är för dyrt.

För det finns alternativ, även om Cigarrvärlden uppskattar att det troligtvis bara finns en handfull cigarrklubbar i Sverige som följer tobakslagen till punkt och pricka. Och milt uttryckt är konkurrenssituationen i branschen därmed en smula osund. Vi kommer att fördjupa oss mer i detta i kommande artiklar.

Cigarrklubbarna nationellt är till antalet runt tjugo, och cigarrentusiasterna uppskattningsvis runt 15000. Hur många som inte anser sig vara cigarrister men som ändå en eller flera gånger erbjudits att betala en tillfällig inträdesavgift till, eller under andra omständigheter besökt, någon eller flera av cigarrklubbarna är svårt att veta. Men vi vet att de är många, eftersom dagsmedlemskap både marknadsförs och erbjuds av klubbar runtom i Sverige.

Är cigarrklubbar en fredad zon?

Det finns en annan typ av etablissemang vars verksamhet påminner om cigarrklubbarnas, och det är vattenpipekafeer/restauranger, vilka granskas betydligt mer frekvent, av både Polisen, Skatteverket, miljö- och socialförvaltningar samt brandskyddsmyndigheter. Sedan 2005, då rökförbudet inomhus började gälla, har miljöförvaltningen i Stockholm haft minst 18 öppnade ärenden riktade mot den verksamheter där vattenpipor förekommer och där har de med lagens fulla kraft och höga viten (i ett fall 25 000 kr per vecka) ålagt verksamheterna att upphöra med rökning utomhus, tvingat dem att bygga rökrum inomhus, begärt in ventilationsrapporter samt förbjudit mat, dryck och underhållning i rökrummet. I liknande fall i Göteborg har man till och med krävt in medlemsregister och begärt beskrivningar kring hur man ansöker om medlemskap och ålagt hyresvärdarna med viten på upp till en halv miljon kronor.

Under samma tid finns bara ett öppet ärende som rör cigarrklubbar, och det var på begäran av sagda cigarrklubb själv. Utöver det finns det sex tips som rör cigarrklubbar som har avslutats utan åtgärd. Butiken har anmälts tre gånger, två gånger under 2023 – en anmälan försvann spårlöst varpå ytterligare en anmälan gjordes (ni minns avskrivningen och motiveringen). Ett äldre tips lämnades dock in i slutet på december 2013 i samband med att en samordnare för alkohol och tobak besökte butiken och anmärkte på att rökning skedde inomhus i butiken. Ärendet i sin helhet består av två handlingar: samordnarens e-post samt ett utdrag från vad som ser ut vara ett ärendehandläggninssystem där ärendet avslutas tre år senare med kommentaren att det inte längre är aktuellt.

Bild 5: Från Butikens facebookkonto för medlemmar. Den stora bilden: första från vänster, chef på grannkommun som driver egen cigarrklubb, andra från vänster okänd, tredje från vänster Butiksägaren, fjärde från vänster okänd, femte från vänster karriärpolitikern, sjätte från vänster okänd.

*

I Stockholms kommun är det politikerna i miljö- och hälsoskyddsnämnden som ansvarar för att allokera timmar för tillsynen inom ramen för rökförbudet genom att godkänna verksamhetsplanen för året. Enligt Miriam Adolfsson, enhetschef på miljöförvaltningen rör det sig om 150 timmar per år vilket bekräftas av tillsynsplanen för 2021, 2023 samt 2024. De timmarna ska användas för all tillsyn som rör rökförbudet, både inomhus och utomhus, på uteserveringar, utanför entréer, perronger, lekplatser och så vidare.

Det är naturligt att många ärenden måste prioriteras bort, men då cigarrklubbar som Butiken frekventeras av politiker och kommunala tjänstemän är det svårt att inte misstänka att intresset för att bli av med sina oaser där man kan få sig en fet cigarr och en stänkare är lågt.

I nästa del av artikelserien tar vi en titt på ingripandeärendet.

Redaktionen. 

Publicerad: 2024-09-27, klockan 10:21.

Arbetar du på en publikation med utgivningsbevis som erbjuder källskydd är vi öppna för möjligheten att dela visst arbetsmaterial (research), rådata samt fullständiga namn. Kontakta vår redaktion för mer information.

Stötta oss

Vill du stödja vår redaktion kan du välja att göra det via Swish: 123 697 24 67 eller genom engångsdonation med kort, bara att följa länken! Vill du bli månadsgivare erbjuds den möjligheten med på samma sida, följ länken! Tänk på att detta är en donation från din sida utan någon motprestation från vår sida. Tänk också på att vi pratar aldrig om vilka som är våra kunder, det omfattar även dig som donator.