När tillståndsenheten granskar Butiken

Cigarrvärlden har i en tidigare artikel granskat verksamheten i en i Stockholm centralt placerad cigarrbutik som vi väljer att kalla Butiken. Under ett par års tid har det gjorts tillsynsbesök i butiken vilket ledde till ett ingripandeärende som resulterade i en varning. Men hur ärendet hanterades väcker en del frågor.

Ingripandeärendet inleddes i september 2022 som en följd av inspektioner som genomförts i november 2021 och mars 2022. Vid dessa tillfällen hade tillståndsenheten noterat cigarrer som saknat hälsomärkning och otillåten marknadsföring i form av reklam på ytterdörren och uppsatta cigarrlådelock på väggarna. Dessutom saknades butikens egenkontrollprogram av vilket ska framgå vilka rutiner som finns för bland annat märkning av produkter och ålderskontroll av kunder.

Vid uppföljande tillsynsbesök i början av 2023 noterades att ägaren rökte i butiken och att kunder rökte i ett utrymme bakom kassan som endast avskildes från butiken med ett draperi, ett utrymme som var möblerat med fåtöljer och hyllor med alkohol. Under besöket kom andra kunder och gick ned i källaren, ett utrymme som butiksinnehavaren hyr privat och som han uppger vara ett privat rökrum. Det finns dock ingen dörr mellan källaren och butiken och det går att röra sig fritt mellan ytorna. Hyresvärden meddelar i kommunikation med tillståndsenheten att källaren är uthyrd som lager och säger sig inte känna till något om ett rökrum.

Resultatet av ingripandeärendet blev att en varning meddelades med hänvisning till brister i egenkontrollprogrammet, otillåten marknadsföring, felmärkta tobaksvaror, brister i ekonomisk vandel och att rökning tillåtits i en lokal där allmänheten har tillträde.

”Sammantaget bedömer förvaltningen att företrädaren för det tillståndshavande bolaget hittills har uppvisat en bristande förmåga att ta till sig den kunskap som behövs för att driva en tillståndshavande verksamhet lagenligt. Att hänvisa till långvarig näringsverksamhet som garanti för kunskap snarare förstärker förvaltningens uppfattning att företrädaren har svårt att ta till sig den information som behövs och därigenom ta det ansvar som följer med vid tillståndspliktig verksamhet. […] Förvaltningen anser att omständigheterna som kan läggas bolaget till last är allvarliga och att tillståndshavaren inte uppfyller de krav som LTLP [lagen om tobak och liknande produkter, reds. anm.] ställer på lämplighet.”

Det är skarpa ord, men man kan lägga märke till att flera saker som man hade kunnat vänta sig skulle adresseras lyser med sin frånvaro.

 

Bild 1: Butiksinnehavaren har enligt egenkontrollprogrammet "bra koll själv".

 

En sak som Cigarrvärlden har lagt märke till vid granskningen av Butiken är att där har sålts – även under tiden för ingripandeärendet – cigarrer som saknar registrering av ett märke som Butiken importerar. Alla tobaksprodukter som säljs i Sverige måste nämligen vara registrerade hos Folkhälsomyndigheten, och det märket har aldrig registrerats. 

– Det är allvarliga uppgifter, säger tillståndsenhetens ansvarige handläggare när Cigarrvärlden frågar honom om saken.

Handläggaren förklarar att det är något de inte har kontrollerat, och bemött med uppgiften att det har inkommit information till tillståndsenheten om just det oregistrerade cigarrervarumärket svarar han att de kan ha missat att granska inkomna tips.

Det som händer i källaren stannar i källaren

Tillståndsenheten slog ned på den marknadsföring som förekom på försäljningsstället men har valt att inte titta närmare på Butikens marknadsföring i sociala medier. Den ansvarige handläggaren på tillståndsenheten utrycker att de ser mycket marknadsföring av tobaksprodukter i sociala medier och nämner att det finns aktörer som gör det i stor skala. Om Butikens marknadsföring i sociala medier, som till stor del utgörs av bilder från källarutrymmet där cigarrökarna gärna visar upp sig med cigarr i mungipan och en grogg i näven, svarar handläggaren att det handlar om att källaren faller utanför granskningen, ett till synes godtyckligt beslut. 

Man gör en gränsdragning för vad det är man specifikt tittar på. Om en cigarrlounge hålls privat är det inte nödvändigtvis så att vi tittar på det i samma veva som vi gör tillsyn av försäljningsstället, säger han.

Han förklarar vidare att det som nämns i tjänsteutlåtandet är sådant som är direkt kopplat till det tillståndshavande försäljningsstället.

Vi har inte kollat på det. Är det så, när vi kommer på tillsyn nästa gång att vi märker att verksamheten i källaren påverkar försäljningsstället och den direkta ytan, då är det en fråga man kan titta på. Sedan kan det ju vara så att man märker att vi kanske inte har så mycket befogenheter här, för det är kanske miljöförvaltningen, eller någon annan förvaltning, som ska göra det här.

På fråga om det inte är uppenbart att rök kommer att stiga ur källaren till butiken när det inte finns någon tättslutande dörr mellan utrymmena svarar han att det inte är så tillståndsenheten arbetar.

Vi måste kunna dokumentera vid tillsynsbesök om det luktar rök i lokalen och jag kan inte svara på om någon inspektör har tittat på källaren. Jag kan förstå att folk kan tycka att det är märkligt.

Att källaren kan komma att granskas i framtiden är dock en möjlighet, och då är det möjligt inte bara att klubbverksamheten måste avslutas, utan kan även drabba Butikens tobaksförsäljningtillstånd. Tomas Brink vid enheten för kommun- och stiftelsetillsyn vid Länstyrelsen i Stockholms län påpekar för Cigarrvärlden att kommunen har möjlighet att återkalla ett försäljningstillstånd om tobaksbutikens ägare känner till att det förekommer brottslig verksamhet i anslutning till försäljningsstället utan att ha ingripit.

Av samma anledning, att källaren helt enkelt ansetts ligga utanför granskningen gör att frågor om konsumtionen av alkohol och andra drycker där inte är något som tillståndsenheten nämner i sitt tjänsteutlåtande. Det är dock värt att notera, vilket Tomas Brink också påpekar, att även privata rökrum är att anse som serveringsställen om där sker servering, vilket fastställdes i en dom från förvaltningsrätten härom året.

Man kunde ha tänkt sig att serveringsfrågan skulle ha varit om inte i fokus så åtminstone något som inte helt ställdes åt sidan. Cigarrvärlden har nämligen tagit del av ett samtal med Miriam Adolfsson, enhetschef vid miljöförvaltningen i Stockholm, som uppger att hon informerat socialförvaltningen, under vilken tillståndsenheten lyder, om att det pågår misstänkt brott mot alkohollagen i Butiken. Enligt henne var dessa misstankar av högre dignitet än frågan om rökning i butiken. 

Bild 4: Från Butikens facebookkonto för medlemmar. Karriärpolitikern röker i utrymmet bakom kassan, ovanför honom syns flaskor med alkohol och bredvid honom en prislista för alkoholhaltiga drycker. Starksprit 15 kr per cl, portvin 30 kr, vinflaska 125 kr, öl 35 kr och finöl 45 kr.

Ekonomi med frågetecken

Tillståndsenheten lyfte i sin kritik av Butiken att den vid tre tillfällen hade varit sen med att betala in skatter och avgifter, vilket har resulterat i betalningsuppmaningar och skulder till Kronofogden.

Bild 3: Utdrag från ingripandeärendet mot Butiken.

Vad som inte nämns i tjänsteutlåtandet är dock att detta inte är första gången Butiken har slarvat med att betala skatt och avgifter i tid. I samband med att Butiken ansökte om tobakstillstånd 2020 och där framgår det att det vid tolv tidigare tillfällen hade delats ut betalningsuppmaningar, varav sju gått vidare till kronofogden gällande försenade skatter som totalt uppgick till strax över hundratjugotusen kronor.

Bild 4: Utdrag från Butikens ansökan om tobakstillstånd som godkändes under 2020.

En jurist som specialiserat sig på tillståndsfrågor uppger till Cigarrvärlden att detta är ett högt belopp och att domstolarna ofta ser strängt på upprepad misskötsel. Samtidigt påpekar både denna jurist och en annan expert på tillståndsfrågor som Cigarrvärlden talat med att kommunerna gör sina egna samlade bedömningar och att vad som är acceptabelt till stor del är en gråzon.

Men det finns en annan sida av Butikens ekonomi som inte har granskats alls.

I en kreditupplysning som gjorts på Butiken 2020 står som koncernmoder något förvånande resebolaget VAO Intourist –tidigare Sovjetunionens statliga researrangör som sedan 2011 varit majoritetsägt av först ett brittiskt och senare ett turkiskt företag. Butiksinnehavaren uppger dock till Cigarrvärlden att uppgifterna i kreditupplysningen är felaktiga och att han köpte ut VAO Intourist flera år tidigare.

Bild 5: Utdrag från Butikens ansökan om tobakstillstånd som godkändes under 2020 där det framgår att VAO Intourist är koncernmoder med 100% av aktierna.
 

Hur ägandet ser ut idag är något oklart. Butiksinnehavaren uppger sig vara ägare men kan inte visa upp någon aktiebok för företaget. Detta är relevant då man noterar i en färsk årsredovsning att under bara 2022 tillfördes verksamheten ett villkorat aktieägartillskott på 400 000 kronor. 

Bild 6: Utdrag ur Butikens årsredovisning.
 

Ekobrottsmyndigheten har i skriften "Vägledning i ekonomisk granskning för kommunala handläggare av serveringstillstånd och tobakstillstånd" angett att kommunen ska granska hur aktieägartillskott finansierats i syfte att förhindra penningtvätt och olämpliga finansiärer. Men i ingripandeärendet nämns detta inte vid något tillfälle, och handläggaren medger att detta inte är något de tittat på. Till saken hör att Butiken har tagit emot swishbetalningar till ett privat konto vid försäljning av dryck, alkohol och dagsmedlemskap, varför man inte kan utesluta att aktieägartillskotten utgörs av oskattade pengar.

– Det är klart att vi alltid strävar efter att göra en så fullgod utredning som möjligt, men visst kommer det att vara så att det finns uppgifter som vi inte har med i ett tjänsteutlåtande. Det kan vara uppgifter som man inte har kollat, det kan vara uppgifter som man inte lagt något värde vid, och man kan helt enkelt ha missat det. Det kan vara mänskliga faktorer också som spelar in. Uppgifterna kan vara kända av vissa handläggare  men inte av andra och det kan falla mellan stolarna, säger handläggaren på tillståndsenheten men tillägger:

– Det kan finnas fler brister som inte har kommunicerats. Det kan finnas tidsmässiga skäl till att man gjort bedömningen att det är det här vi väljer att omfatta nu. Andra uppgifter kan användas i framtiden.

Från dess att de första bristerna hos Butiken uppmärksammades vid rutinbesöket i november 2021 till att en varning meddelades i juni 2024 hann det dock rinna en hel del tid, vilket tyder på att en uppföljande granskning också kan dra ut på tiden, något som handläggaren medger.

I nästa del av artikelserien tar vi en titt på förhållandet med hyresvärden

Redaktionen. 

Publicerad: 2024-10-04, klockan 14:56. Redigerad: 2024-10-04, klockan 19:01/2024-10-05, klockan 09:25/ 2024-10-07 klockan12:48.

Arbetar du på en publikation med utgivningsbevis som erbjuder källskydd är vi öppna för möjligheten att dela visst arbetsmaterial (research), rådata samt fullständiga namn. Kontakta vår redaktion för mer information.

Stötta oss

Vill du stödja vår redaktion kan du välja att göra det via Swish: 123 697 24 67 eller genom engångsdonation med kort, bara att följa länken! Vill du bli månadsgivare erbjuds den möjligheten med på samma sida, följ länken! Tänk på att detta är en donation från din sida utan någon motprestation från vår sida. Tänk också på att vi pratar aldrig om vilka som är våra kunder, det omfattar även dig som donator.