Granskningen av Butiken: Hyresvärden i fokus

Cigarrvärlden fortsätter här vår granskning av det etablissemang vi har valt att kalla för Butiken, en i Stockholm centralt placerad cigarrbutik med tillhörande rökrum i källaren. Nu tittar vi på vilken roll fastighetsägaren Axfast spelar, och granskningen leder vidare till Sveriges lyxigaste restaurang.

Först kan konstateras att fastighetsägaren har en skyldighet att tillse att rökförbudet upprätthålls i deras lokaler. Detta framgår av en dom i kammarrätten som meddelades 2018, enligt vilken vite kan  åläggas fastighetsägaren om denne inte agerat för att se till att tobakslagens bestämmelser följs.

I början av året riktades ett klagomål mot Axfast där det påpekades att verksamheten i Butiken bryter mot rökförbudet som gäller enligt lagen om tobak och liknande produkter. Axfast svarade då genom en advokatbyrå att Axfast inte kunnat identifiera något fall där Butiken överträtt sina åligganden enligt parternas hyresavtal. De fortsätter med att skriva att "såvitt Axfast känner till används lokalen i enlighet med de regler som gäller för tobaksförsäljning och rökning."

Vid den här tidpunkten röktes det på två ytor i Butiken, dels ett utrymme bakom kassan som var skilt från butiken med ett draperi, dels i källaren.

Några månader senare, i april, kontaktas Axfast av Stockholms Stads tillståndsenhet under det pågående ingripandeärendet som Cigarrvärlden tidigare skrivit om. Handläggaren frågar bland annat vad hyresvärden anser om de två rökrummen, men får svaret att de "anser ingenting utöver det som står i hyreskontraktet". Axfast konstaterar att utrymmet bakom kassan hyrs ut som "övrig area", vilket förklaras som så kallad back-office, det vill säga personalytor, lager med mera som behövs för att kunna bedriva butiksverksamheten. Källaren i sin tur är uthyrt som lager till butiksinnehavaren personligen.

Bild 1: Svar från Axfast där det framgår att man inte har sagt något om att rökrum bedrivs.

Tillståndsenheten slog ned på rökning på butiksplan och tvingade Butiken att stänga det, men då källaren inte ingick i ingripandeärendet lämnades detta utan åtgärd.

När Cigarrvärlden talar med Butiksinnehavaren som driver Butiken uppger han att Axfast har varit där nyligen och installerat ny ventilation, men Axfast har vid tidpunkten för denna artikels publicerande inte bekräftat att så faktiskt har skett. Axfast har heller inte svarat på om de ser någon anledning att agera mot butiken med tanke på att rökrummet i källaren bryter mot hyresavtalet, där det som sagt anges att källare ska användas som lager.

Lyxrestaurangen ger dubbla budskap

Fallet med Butiken är dock inte den enda gången Axfast har sett mellan fingrarna när det gäller tobakslagen. I en Axfastägd fastighet ligger den trestjärniga restaurangen Frantzén som drivs av stjärnkocken Björn Frantzén där man för sisådär 4800 kronor kan få sig en måltid  – om man nöjer sig med att dricka kranvatten till maten. Den näst största delägaren i restaurangen är Antonia Ax:son Johnsson, Sveriges rikaste kvinna som driver Axel Johnsson-gruppen, inom vilken Axfast är ett av innehaven.

I mars inkom det ett tips till miljöförvaltningen i Stockholms om att Frantzén bröt mot tobakslagen på mer än ett sätt. Dels genom att sälja cigarrer utan tillstånd för tobaksförsäljning, dels genom att tillåta rökning på sin uteservering. Avsaknaden av tobakstillståndet bekräftades av en chef på Stadens tillståndsenhet.

Cigarrvärlden har granskat ett inspelat samtal där en anställd uppger att man som gäst kan köpa cigarrer på restaurangen och att det går bra att röka dem på balkongen, med vilken avses en uteservering på takterassen.

Någon hemlighet kan det inte anses vara att detta förekommer. Mot slutet av White Guide Sveriges recension av Frantzén står att läsa "med en glödande Partagas i mungipan på balkongen med utsikt över hustaken, rundas måltiden av i sällskap med andra cigarrälskande besökare." För den oinvigde är Partagas ett cigarrmärke. Andra recensioner nämner att det går bra att både köpa en cigarr på stället och att ta med sig en egen.

Bild 2: Skärmdump från White Guide Sveriges recension av Frantzén.

Men miljöförvaltningens tillsyn sträckte sig inte längre än att rikta en fråga om saken till restaurangen och i svaret från Thomas Gynning, VD för Frantzéngruppen, meddelar han att "vi på Restaurang Frantzén ej tillåter rökning samt ej heller säljer någon form av tobak." Han kommenterar att i de fall någon gäst har börjat röka på takterassen har de genast slutat efter tillsägelse från personalen.

Bild 3: Skärmdump från den 10 mars 2024, en gäst "Rekommenderar lunch då det går att hänga kvar under kvällen med en avec och cigarr tills sen kväll."

Med detta lät sig miljöförvaltningen nöja och skrev av ärendet. Cigarrvärlden har sökt Thomas Gynning för en förklaring om varför så många recensioner anger att cigarrer finns till försäljning och att cigarrökning tillåts på takterassen om detta nu inte stämmer.

Enligt White Guides recension lämnas inget åt slumpen på Frantzén. Om det tvista de lärde.

I nästa del av artikelserien tar vi en titt på Butikens koppling till en viss Baron i utlandet - vilka kopplingar finns det till främmande makt egentligen?

Cigarrvärlden har sökt Axfast och Frantzéngruppens VD Thomas Gynning utan framgång.

Redaktionen. 

Publicerad: 2024-10-10, klockan 19:06Redigerad: 2024-10-11, klockan 10:08. 

Arbetar du på en publikation med utgivningsbevis som erbjuder källskydd är vi öppna för möjligheten att dela visst arbetsmaterial (research), rådata samt fullständiga namn. Kontakta vår redaktion för mer information.

Stötta oss

Vill du stödja vår redaktion kan du välja att göra det via Swish: 123 697 24 67 eller genom engångsdonation med kort, bara att följa länken! Vill du bli månadsgivare erbjuds den möjligheten med på samma sida, följ länken! Tänk på att detta är en donation från din sida utan någon motprestation från vår sida. Tänk också på att vi pratar aldrig om vilka som är våra kunder, det omfattar även dig som donator.