Stjärnkock med stjärnfall utan vare sig insyn eller tillsyn

Cigarrvärlden har tidigare granskat restaurang Frantzén och dess försäljning av cigarrer utan tillstånd samt rökning i strid med rökförbudet. I dagens porträtt djupdyker vi bakom huvudpersonen i fråga. Vår kulturskribent marinerad i det Jan Guillouska porträtterar Björn Frantzén.

Publicerad: 2025-09-24, kl. 10.07 Redigerad: 2025-09-25 kl 11.41, artiklen har tillfogats en kommentar från Miljöförvaltningen längst ned i fotnoten.

Diskläjmer: Cigarrvärlden drivs av Cigarrklubben CK Sverige AB, som även driver Cigarrklubben och sitter på dubbla stolar. Milt uttryckt. Vi redogör för det i lite mer detalj under avsnittet "Jäv, trippla stolar och intressekonflikter". Stötta oss genom att lätta på lädret. Swish: 123 697 24 67.

Björn Frantzén, född 1977, är känd för sin fusion mellan nordiska och asiatiska smaker, som landat honom en världsunika position som ensam innehavare av tre restauranger med tre Michelin-stjärnor. Systerkrogarna Zén i Singapore och FZN i Dubai är de trestjärniga speglingarna av flaggskeppet Frantzén, en beryktad krog som hittas på den anspråkslösa adressen Klara Norra Kyrkogata 26 i Stockholm. Där har, som Cigarrvärlden tidigare avslöjat, brott mot tobakslagen begåtts genom olovlig försäljning av cigarrer, och strid mot rökförbudet genom konsumtion av dessa inom lyxkrogens tillståndspliktiga yta.

Letar du inte efter den är det lätt att gå förbi stjärnkrogen på den lilla parallellgatan till Drottninggatan. Stannar du ändå till möts du av en fullständig avsaknad av insyn (och kanske även av tillsyn). Den rökning av cigarr som flertalet användarrecensioner har skvallrat om sker bakom lyckta dörrar, men däremot inte i slutet sällskap.

Cigarr som del av total lyx

En oskyldig sökning på nyckelorden ”Frantzén cigarr” genererar ett AI-svar baserat på samlad online-information:

”Besökare har rapporterat att de kunnat röka egna cigarrer på plats, och att personalen hjälpt till med att snoppa och tända dem.”

Givetvis ska respons från artificiell intelligens tas med största möjliga nypa salt, men det är svårt att inte underhållas av den robotiska oförsiktigheten i mötet med verkligheten och dess relation till lagen. Automatsvaret avslutas med vad som nästintill låter som ett stycke riktad reklam:

”Restaurangen erbjuder en atmosfär där rökning av cigarrer är en del av den totala lyxen.”

Helheten – totaliteten av flärd – är helt klart det viktigaste för Björn Frantzén, och i helheten räknas cigarren tydligen med. Stockholm stad har bekräftat att restaurangen inte har tillstånd för försäljning av tobak, medan inspelade telefonsamtal och flertalet recensioner skrivna av gäster påvisar att försäljning i själva verket försiggår. 

Ljudfil 1: En inspelning från ett samtal med restaurang Frantzéns bokning där det framgår att man köper in cigarrer från Cigarrummet, säljer dessa till gäster, och tillåter rökning på terassen.

Vissa av recensionerna antyder till och med att man som gäst aktivt blir tillfrågad om cigarrer önskas till avecen. Ett utlåtande nämner rentutav att cigaretter har erbjudits, något som bör oroa även den läsare eller berörd tillsynsansvarig som inte tycks bry sig särskilt om just cigarrer.

Begränsad tillsyn av lyxetablissemang

Sådan oblyg hantering av tobak leder till några enkla frågor: Är det någon som ens bryr sig om det utökade rökförbudet från 2019? Ens myndigheterna som är till för att utöva tillsyn i saken? 

Sex år har gått sedan det blev förbjudet att röka på uteserveringar, och hela 20 år sedan det slutade vara okej att bolma inomhus på krogen. Ändå gör sig Miljöförvaltningen möda i att inte göra något åt att det röks cigarr olovligen på lyxkrogen Frantzéns takterrass och balkong. 

Miljö- och hälsoskyddsnämnden bedömer, med egna ord, att ”Frantzén ej utgör sådan verksamhet där tillsyn av rökfri miljö anses som motiverat att bedriva”. Det är myndigheten själv som avgör prioriteringsskala för tillsyn. Andra aktörer får däremot finna sig i att bli tillsynade. 

I korrespondens tillsynsmyndigheter emellan som Cigarrvärlden tagit del av delges att tillsynstiden Miljö- och hälsoskyddsnämnden har att lägga på rökning är begränsad. Detta kan förklara varför ställen som Frantzén, som av princip besöks av en ringa skara, nedprioriteras till förmån för tillsyn av utskänkningsställen fler frekventerar. Frågan är dock vad den typen av bedömningar gör med konkurrensen?

Internationell spridning

Idag äger Frantzén Group krogar i Bangkok, London, Dubai, Singapore och Marbella. Det som nu börjar likna en lyxkedja sprider sig sakteligen över hela världen. Dock en värld i förändring. 

Rökning är förbjuden på restauranger och andra offentliga platser i Förenade Arabemiraten. Även i Thailand, där rökning inom fem meter från ett etablissemangs entré kan ge böter på uppåt 5000 baht (ca 1474SEK). Spanien är på väg att skärpa sina lagar kring offentlig rökning, och Singapore har haft rökförbud liknande Sveriges sedan 2006. Även om det ibland kan kännas som om Sverige är ensamt i sin trista tobakshållning följer alltså alla de andra länder Frantzén Group valt att etablera sig i samma devis. 

I England är dock rökning på uteservering inte fullt lika hårt reglerat. Recensioner skrivna om Studio Frantzén i Londons posh-högborg Harrods framhäver däremot inte annat än att det som röks på restaurangen är fisk snarare än cigarrer.

Ständigt stjärnfall

”Jag tänker inte på stjärnor när jag skapar mat” säger lyxkocken själv, i en Nyhetsmorgon-intervju utförd av Jenny Strömstedt och den av Cigarrvärlden tidigare granskade tobaksentusiasten Steffo Törnquist. Ändå handlar den i år utkomna dokumentären om Björn Frantzén uteslutande om den ”otroliga resa” han gjort mot erkännandets trygghet.

Bild 1: Skärmdump från Frantzén Groups instagramkonto, skärmdumpad den 16 september 2025.

I våras premierades Frantzéns Dubai-belägna krog FZN, även den, med tre Michelin-stjärnor. Strax därpå basunerade P4 Stockholm ut nyheten om att Björn Frantzén avlidit. Anledningen var att programledaren Rosanna Lindén hade tagit fel manuskort, och misstagit stjärnkocken Christer Svantessons hädanfärd för Frantzéns.  

Den felriktade dödförklaringen bidrar till mytbildningen kring Sveriges mest hyllade matkreatör. Han kan uppstå från de döda, och frälsa oss med lyxens handpåläggning. Med sitt växande konglomerat Frantzén Group, i nuläget med nio krogar under bältet världen över, visar han vägen för den försiktige svensken som inte vågar ta plats. 

Bråk mellan kändisgastronomer


Aftonbladets Eric Rosén anmärker träffsäkert att Frantzéns ”imperiebygge” känns ”trist och deprimerande”. Att det är osmakligt av krögaren att öppna restaurang i Dubai, en stad som byggts under slavliknande förhållanden, togs upp av kändiskonditorn Sébastien Boudet i ett uppmärksammat bråk med Björn Frantzén på Instagram, där stjärnkocken försvarade sig med att ”Du vet att 80 procent av jordens städer är byggda av slavar va?”

Det som Rosén ser som trist i Frantzéns bygge av imperium är det faktum att han målas upp som ett slags elitidrottare, vars outtröttliga jakt på Michelin-stjärnor ständigt beskrivs som något värt ett bragdguld. 

Stjärnkocken, Sveriges hopp


Här vilar en välkommen liknelse med en annan svensk stjärna med blicken måhända för fäst vid skyn: Zlatan Ibrahimovic. Efter det allmänt bespottade världsmästerskapet i fotboll i Qatar gick Zlatan ut i intervju med att han inte kunde se något som helst fel med att hålla VM i ett land som många människorättsorganisationer kritiserat ljudligt. Visst riktades någon enstaka reprimand mot Zlatan, men det glömdes snabbt och är idag inte mer än ett stenskott i hans rykte. 

Detsamma gäller Björn Frantzén. Tack vare hans prestationer i världssporten mat värderas han som en nationalklenod, en bragdhjälte som kan få bete sig precis hur han vill. En petitess som brott mot tobakslag och rökförbud ska inte få besudla hans renommé, för hans landvinning är Sveriges. 

Hans stjärnor är allas våra stjärnor. Likt hur vi inte får kritisera Zlatan utan att avsäga oss stoltheten över hans cykelsparksmål mot England 2012 får vi inte granska Björn Frantzén utan att betacka oss känslan av att vara ett land där mat i världsklass blir till. Frantzéns briljans är motgiftet som ska bota det svenska mindervärdeskomplexet, och den läkningen är viktigare än upprätthållandet av svensk tobakslag. 

Under 2026 öppnar Frantzén Group ytterligare en krog, en grillbar där elden sägs kommer ha en central roll i gastronomin. Men är grillen det enda som kommer tändas på? Fortsättning följer i historien om Frantzén och cigarrerna, förmodligen. 

Fotnot: Cigarrvärlden har sökt Björn Frantzén genom VD:n för Frantzén Group med ett flertal frågor om den motstridiga informationen i deras kommunikation med miljöförvaltningen (rökning förekommer ej) och den informationen som framkommer i samtalet med bordsbokningen. Cigarrvärlden har även frågat om Frantzén Group fortsatt köper in cigarrer av Cigarrummet. Vidare har Cigarrvärlden försökt att få svar på om huruvida restaurangen i Bangkok är öppen, stängd eller bara ska flytta. Cigarrvärlden har både ringt, sms:at och mailat. Det svar som har erhållits är att VD:n befann sig vid tiden för samtalet i Singapore och på väg in till en middag, möjligheten att prata var därför begränsad.
.
Cigarrvärlden har även sökt Cigarrummet, Miljöförvaltningen genom både enhetschef och den som har handlagt tillsynen av Frantzén ett flertal gånger utan framgång. Efter publicering har Miljöförvaltningens enhetschef inkommit med ett mail där hen inte har en kommentar till artikeln.
.
Försättsbilden publicerad under wikicommons licens - CC BY-SA 3.0 Author: Fredrik Skogkvist Link: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bj%C3%B6rn_Frantzen.jpg Changes: Face censored Share alike: under license CC BY-SA 3.0 
.
Redigeringar/uppdateringar i ordning, efter datum/tid: Tillagt i fotnot: Efter publicering har Miljöförvaltningens enhetschef inkommit med ett mail där hen inte har en kommentar till artikeln.
.

Redaktionen. 

Arbetar du på en publikation med utgivningsbevis som erbjuder källskydd och är del av det pressetiska systemet är vi öppna för möjligheten att dela visst arbetsmaterial (research), rådata samt fullständiga namn. Kontakta vår redaktion för mer information.

Stötta oss

Vill du stödja vår redaktion kan du välja att göra det via Swish: 123 697 24 67 eller genom att engångsdonera eller bli månadsgivare med Google (den dyker upp som pop up då och då). Tänk på att detta är en donation från din sida utan någon motprestation från vår sida. Tänk också på att vi pratar aldrig om vilka som är våra kunder, det omfattar även dig som donator.