S-politiker kritiserar SD för att frottera med folk från MC-miljön. Gör samma sak själv.

Vad har detta med cigarrer att göra kan man tänka sig. Vilket är en rimlig fråga. S-politikern har figurerat i Cigarrvärldens första gräv om Butiken där han har kallats för Karriärpolitikern. Av artikeln framgår det att Butiken misstänks för ett flertal lagbrott bland annat försäljning av alkohol utan serveringstillstånd. Cigarrvärlden har även identifierat cirka 400 individer som är "medlemmar" i butiken. Av dessa är cirka 10% kriminella. Ett fåtal brott rör smärre förseelser som hastighetsöverträdelser och olovlig körning. Den stora delen utgörs av brott av allvarligare karaktär, som ofredande, brott mot knivlagen, narkotikabrott, hot, våldsbrott, skadegörelse, olovlig avbildning av skyddsobjekt och försök till mord. Bland "medlemmarna" finns även en person kopplad till den kriminella MC-miljön som bland annat har riktat hot mot Cigarrvärldens styrelse.

Bild 1: Skärmdump från en cigarrgrupp på Facebook i februari i år där  en "medlem" kopplad till den kriminella MC-miljön och dömd för brott har riktat hot mot Cigarrvärldens styrelse.

Så vem är Karriärpolitikern? Vi talar alltså om Johan Sjölander, chef för tankesmedjan Tiden som är kopplad till socialdemokraterna. Johan Sjölander har sedan mitten på 90-talet haft en radda uppdrag som socialdemokrat, i ett flertal nämnder, i Bryssel, ledamot i kommunfullmäktige i Stockholm. Idag är han även ordförande i Hässelby-Vällingby sociala delegation och ledamot i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd. Han är inte partiledare, men definitivt långt/högt upp i den socialdemokratiska hierarkin. 

Bild 2: Från Butikens facebookkonto för medlemmar. Johan Sjölander röker i utrymmet bakom kassan, ovanför honom syns flaskor med alkohol och bredvid honom en prislista för alkoholhaltiga drycker. Starksprit 15 kr per cl, portvin 30 kr, vinflaska 125 kr, öl 35 kr och finöl 45 kr. Johan Sjölander medger att han känner till att alkoholförsäljning har pågått där under lång tid men hävdar först att det rör sig om en privat klubb, sedan att försäljningen sker till inköpspris. Han hävdar dock att han aldrig har druckit alkohol där själv.

Den tredje oktober 2024 skriver Johan Sjölander en kommentar i tidningen Arbetet där han riktar hård kritik mot Jimmie Åkesson och Ebba Busch efter avslöjandet i Expressen och skriver följande.

"Sveriges i praktiken mäktigaste politiker har bröllopsfest. Bland gästerna finns medlemmar i kriminella MC-gäng och dömda sexbrottslingar" Och så lägger han till " Vice statsministern är där, gör djävulstecknet till pressen och låter sig glatt fotograferas med en norsk extremist, enligt Expo känd för att förutom att hylla Putin-Ryssland sprida antisemitism och konspirationsteorier."

Till saken hör att bara några dagar innan, den 19 september ställde Cigarrvärlden frågan till Johan Sjölander hur han kan motivera att han går till en verksamhet som frekventeras av så pass många kriminella och som själv misstänks bryta mot ett flertal lagar och lämpligheten i det som politiker. Svaren Cigarrvärlden får är dels att Sjölander känner de flesta när han går dit och är förhållandevis säker på att de han känner inte är kriminella. På frågan hur han kan se det på folk får Cigarrvärlden inget riktigt svar. 

När Cigarrvärlden tar upp frågan om en eventuell koppling mellan Butiken och det gamla Sovjetunionen och Putins Kreml som Cigarrvärlden berör kort i den andra delen av artikelserien är Johan Sjölanders reaktion att det är indicier. Han kopplar det till att SÄPO inte har ringt honom.

När Cigarrvärldens utsände besökte Butiken för att sitta i källaren fick vederbörande en föreläsning av en "medlem" om hur judar utövar kontroll över världens medborgare. 

Så citatet från kommentaren i tidningen Arbetet skulle kunna se ut så här.

"Flertal socialdemokrater går på illegal cigarrklubb. Bland gästerna finns medlemmar i kriminella MC-gäng och dömda brottslingar" Och så lägger man till " Johan Sjölander är där och låter sig glatt fotograferas. Här finns även kopplingar till Sovjet, Putins Ryssland och sådana som sprider antisemitism och konspirationsteorier."

Det hörs krav på Jimmie Åkessons avgång. Men vad har Johan Sjölander gjort när han dels blev konfronterad med sådant som han borde känna till och informerad om det kriminella klientelet?

- Jag har inget att skämmas för, ta avstånd ifrån eller vara orolig för känner jag.

Det får man ändå ge honom, den 6 oktober är han fortfarande del av Butikens facebookgrupp. Lite som AKB, klamra sig fast för allt vad tygen håller.

Bild 3: Det framgår av skärmdumpen att per dagens datum är Johan Sjölander fortsatt del av Butikens facebookgrupp.

Men det här är inget att raljera över. Precis som Johan Sjölander skriver i ett facebookinlägg.

"Det här är allvarligt på en helt annan nivå [...] Det är inte en pueril gest som man kan tycka olika om, och kanske till och med skratta åt. Det är något helt annat."

Den rimliga frågan blir väl varför det bara ska gälla politiker som råkar vara Sjölanders motståndare?

Cigarrvärlden har sökt Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna för en kommentar utan framgång. Socialdemokraterna avböjer att kommentera.

Bild 4: Skärmdump från Johan Sjölanders privata facebookkonto, inlägg från 3 okt 2024.

 

Redaktionen. 

Publicerad: 2024-10-06, klockan 16:58.

Arbetar du på en publikation med utgivningsbevis som erbjuder källskydd är vi öppna för möjligheten att dela visst arbetsmaterial (research), rådata samt fullständiga namn. Kontakta vår redaktion för mer information.

Stötta oss

Vill du stödja vår redaktion kan du välja att göra det via Swish: 123 697 24 67 eller genom engångsdonation med kort, bara att följa länken! Vill du bli månadsgivare erbjuds den möjligheten med på samma sida, följ länken! Tänk på att detta är en donation från din sida utan någon motprestation från vår sida. Tänk också på att vi pratar aldrig om vilka som är våra kunder, det omfattar även dig som donator.