Kind Cigars blir av med alla tobakstillstånd.
P4 Malmöhus är först ut med att rapportera att företaget Kind Group AB som driver både hemsida och partihandel fick den 13 september i år, båda sin tobakstillstånd återkallade. Cigarrvärlden djupdyker i utredningen.
Publicerad: 2024-11-20, klockan 13:44. Redigerad: 2024-11-20, klockan 18:08
I beslutet som är taget av tillståndsutskottet i Helsingborgs kommun går det att utläsa tillståndsenhetens summering, att "Vid en samlad bedömning av de brister under utredningen, dvs försäljning av cigarrer utan tillstånd, otillåten partihandelsförsäljning, otillåten marknadsföring, felaktig momsredovisning och bristande medverkan vid tillsyn finner tillståndsenheten att tillståndshavare inte längre uppfyller de krav som gällde för tillståndets meddelande."
Men vad betyder detta i detalj, och vad grundar det sig i? Vi tar oss igenom det en del i sänder.
Event utan tobakstillstånd
Kind Group utvecklar det här med event i Cigarjournal, volym 3, 2023. Där finns det nämligen en ganska ingående artikel med Kind Groups VD Martin Brix Nelson. Kind Groups framgång kan tillskrivas två saker. Event och cigarrabonnemang. Martin Brix Nelson redogör för att någon enstaka handlare hade kanske två till tre event per år, men ingen besökte klubbar och butiker som han gjorde. I artikeln gör Martin Brix Nelson enligt egen utsago event en vecka per månad och har inspirerat andra att göra samma sak. Det är något han är stolt över eftersom det har fått handlarna och konsumenterna att närma sig varandra.
"Martin uppger att han nu har slutat att delta vid event, åtminstone tills man hittat en lösning som fungerar med gällande bestämmelser. Efter allt som nu hänt är han också osäker på om bolaget och verksamheten kommer finnas kvar."
Det här är något som många har kopierat eller svalt med hull och hår rättare sagt. För man har tagit upplägget rakt av som det är. Huruvida det är förenligt med marknadsföringslagen eller ej går vi inte in på i just den här artikeln.
Bild 5: Offentligt erbjudande till ett cigarrevent som saknar tobakstillstånd som saknar tobakstillstånd där cigarrer erbjuds till försäljning. Deltagande bekräftas genom att swisha Martin Brix Nelson privat. Skärmdump från icke namngiven cigarrklubbs öppna facebooksida.
Det som är av intresse är att alla dessa event görs utan ett så kallat tillfälligt tobakstillstånd trots att syftet är att sälja cigarrer på plats. Det tar minst 4 månader att söka, kostar mellan sex och tiotusen kronor per gång och det är alltså inget man har befattat sig med. Man har helt enkelt nöjt sig med tolkningen att det rör sig om slutna sällskap och därför finns det inget behov av ett tobakstillstånd. Utmaningen med den tolkningen är att det finns ingen tillstymmelse till något sådant i vare sig lag eller förarbeten. Det verkar vara något man har fått för sig. Det faktum att dessa sammankomster inte heller utgör de facto slutna sällskap utan har riktat sig som ett erbjudande mot allt och alla som kan swisha för en cigarr verkar inte heller ha orsakat vidare mycket huvudbry.
Men anledningen stavas som den oftast gör i denna industri: pengar. Det är för dyrt, tar för långt tid. Event planeras inte med så pass långa ledtider. Utöver det kräver det hyresvärdens godkännande, själva ansökan om tillfälligt tobakstillstånd alltså. Och det är inte alls säkert att hyresvärden är medveten om att hen har en cigarrklubb i källaren. Det är lika jobbigt (samma process och dokumentationskrav) att söka ett tillfälligt som ett stadigvarande tobakstillstånd.
Det här slog Helsingborgs kommun ned på och krävde en förklaring. Man fick två. I ett och samma dokument. På ena sidan klargjorde Kind Group att man inte sålde till slutkonsument förutom på hemsidan. Och på nästkommande sida att man kanske visst gjorde det eftersom det rörde sig om ett slutet sällskap. Inte nog med det, Kind Group stipulerar även det i sina villkor, att köp av cigarrer på event inte är poängrundande. Japp, här finns ett poängsystem förstår ni som kan bytas in mot pengar- alltså rabatter.
Eventen har marknadsförts på sociala medier vilket inte har gjort Kommunens arbete alltför svårt i att lista ut när, var och hur som gäller. En vecka per månad. I hela vårt avlånga land, med andra ord på flera olika cigarrklubbar och butiker. Bort med semester och juletider och du har en karta och tidslinje över försäljningen utan tillstånd i 4,5 år sedan tillståndsplikten trädde i kraft i mitten på 2019. Att sälja tobak yrkesmässigt utan tillstånd kan leda till sex år i finkan.
Och swishas har det gjorts, hejvilt, ibland till klubben, ibland till Kind Group och ibland till Martin Brix Nelsons privata swish. Men det var ju för att han sålde cigarren privat enligt honom själv - Kommunen är dock snabb att påpeka att han som tillståndshavare inte kan välja när han ska sälja privat eller genom det tillståndshavande bolaget. Och det är just detta som föranledde ett utdrag från Martin Brix Nelsons privata swish - som han vägrade lämnade ut.
Otillåten partihandelsförsäljning
Är precis som det låter. Inom ramen för partihandelstillstånd är det säljarens jobb att försäkra sig om att köparen har alla tillstånd på plats. Det verkar i vart fall enligt Kommunen inte begränsa sig till att begära in ett tillstånd utan även att vara vaksam på beteenden som avviker från normen.
Kommunen har hittat en privatperson som har köpt cigarrer för i runda slängar 570 000 kronor under loppet av 10 månader, en kvinna till råga på allt. Strax under 30 år fyllda. Som borde sticka ut bland alla cigarrökande män dels på grund av sitt kön. Dels på grund av sin späda ålder. Men dels på grund av dyrgriparna hon röker. Men ingen har sett röken av henne. Så, Kommunen hävdar att det rör sig om köp i syfte att sälja vidare och eftersom damen i fråga saknar tobakstillstånd.
Här finns det flera saker som borde få varningsklockorna att ringa. En del av betalningarna har gjorts genom vanliga banköverföringar, en del genom SEPA-betalningar i euro. Det har alltså inte gått igenom Kind Groups betalväxel som administreras av Svea Bank. Samma år som hon brände strax över en halv miljon kronor på cigarrer under 10 månader hade hon en deklarerad bruttoinkomst av tjänst 85 000 kronor och lite kapitalintäker på 13 000 kronor. Alltså, före skatt. Åren innan har hon nolltaxerat, det gäller hennes make med, som har nolltaxerat senaste tre åren. Hon äger även en nyare bil av ett exklusivt märke som kostar 1,5 miljon kronor (för årets modell).
En titt på Kind Groups huvudbok under ett år och avtalet med Postnord avslöjar att det rör sig om cirka 10 000 ordrar årligen. Omsättningen inklusive moms är cirka 15 miljoner kronor vilket ger ett snittpris per order på 1500 riksdaler. Det här stöds av huvudboken, majoriteten av transaktionerna är tresiffriga, fyrsiffriga transaktioner är få och är i den lägre regionen. I två fall har två olika privatkunder handlat för 55 000 kronor och 23 000 kronor respektive.
Andra tobaksbutiker har däremot handlat för att sälja vidare. Det rör sig om cirka tio till antalet och deras sammanlagda inköp uppgår till cirka 1,4 miljoner kronor.
Sammantaget är Kommunen alltså av åsikten att man borde ha gjort någon typ av kundkännedomsåtgärd med bakgrund av hur avvikande det är från kundbeteendet i stort.
Otillåten marknadsföring
Samma år, alltså 2020 som Kind Group fick sitt tobakstillstånd inledde även Konsumentverket en tillsyn om Kind Groups marknadsföring på sociala medier och i epostutskick bland annat. Det ledde till att Kind Group pudlade på facebook samtidigt som man introducerade cigarrer direkt hem till brevlådan med varubrev, alltså utan personlig utlämning och ålderskontroll. Vilket är i strid med lagstiftningen och har orsakat nationell huvudbry i indragna tillstånd. Av inlägget på Facebook kan man utläsa att:
Bild 1: Facebookinlägg om otillåten marknadsföring och tobak hem direkt i brevlådan.
Påstötningen kom i form av ett brev i mitten på februari 2020 som man inte besvarade. Istället la man ut informationen om det på Facebook den 13 mars 2020. Den 19 mars påminner Konsumentverket i skrift att Kind Group inte har svarat och får ett telefonsamtal där Kind Group informerar om att man har korrigerat sina misstag. Konsumentverket skriver av tillsynsärendet.
Kommunens handläggning visar dock att marknadsföringen på sociala medier flyttade till privata konton som var öppna, att rabatter förekommer och att reklam i epost fortsatte precis som det alltid har gjort. Det framgår även att den tillfälliga pandemilösningen med cigarrer direkt i brevlådan som skulle begränsas till slutet på mars 2020 fortsatt. Det finns ett dokumenterat fall under 2023 och det bekräftas även av Martin Brix Nelson i epost till handläggaren i januari 2024. Man har använt sig av tjänsten varubrev man ska upphöra enligt Kommunens instruktioner.
Det erbjuds rabatter i flera former, dels genom abonnemangen, förberedda paket, erbjudanden på fredagar och Black Friday förstås.
Bild 2: 20% rabatt på alla cigarrer under Black Friday som marknadsförs på Martin Brix Nelsons personliga men öppna konto på sociala medier.
Detta inlägg fick Kommunens uppmärksamhet, framför allt ordvalet "skynda fynda" som enligt en artikel skriven av ICA-Banken som ställer frågan vad som händer i kroppen när vi uppmanas att "skynda och fynda". Det får oss att köpa först, tänka sen.
Även här framgår det att man är pionjär. Man har inte bara varit först med event och abonnemang, utan man var först ut i industrin med Black Friday redan för 5 år sedan [2017 reds. anm].
Bild 4: Kind Group har i 5 år haft Black Friday kampanjer och man var först ut i industrin i Sverige.
Här begär Kommunen in Konsumentverkets åsikt. Konsumentverket väljer att inte inleda ett nytt tillsynsärende av prioriteringsskäl men delar Kommunens tolkning om att Kind Group inte får marknadsföra cigarrer på sin hemsida exempelvis genom 20% rabatt på Black Friday.
Felaktig momsredovisning
Kind Group har varit avtalspart i ett hyresavtal som var momsbelagt och har sedan fakturerat kostnaden vidare utan moms. Eftersom detta inte är en del av verksamheten så är den inte avdragsgill vilket Kommunen påpekade och fick medhåll av Kind Group. Kind Group hade nämligen upptäckt det själva och redan korrigerat momsen. När Kommunen ville se underlagen stötte man däremot på patrull. Det slutade med att Kommunen begärde in underlagen på egen hand från Skatteverket, där det uppdagades att momsen hade korrigerats. Men fem dagar efter att Kommunen hade påpekat felet och inte alls att det redan var ur världen i samband med Kommunens fråga. Det rör sig om strax över 300 000 kronor i felaktig moms och dröjsmålsränta över ett femtiotal månader bakåt.
Utöver det fann Kommunen att Kind Group hade gjort avdrag för Martin Brix Nelsons medlemskap i en cigarrklubb trots att det är en privat utgift. Vilket man fick korrigera.
Bristande medverkan vid tillsyn
Kind Group har vägrat att lämna ut underlag, till exempel privata swishlistor, bolagets swish och underlagen för momsrättelse. Utöver det har man vägrat att skriva under den fullmakt som Kommunen behöver för att inhämta korrekt information från Skatteverket rörande skattekontot - det är vedertagen praxis. Det är också vedertagen praxis att man har rätt att vägra att lämna ut information. Men då har Kommunen rätt att neka en tillstånd. Det kom Högsta förvaltningsrätten fram till.
Kind Group har bland annat hänvisat till GDPR och frågor om anställda och kunders integritet i och med utlämnandet av vissa uppgifter. Det argumentet har man även använt sig av för vägra ge Kommunen åtkomst till information om skattekontot.
Kind Group har även argumenterat för att "marknadsföringen" som man själv uttrycker det inte ska ligga till grund för återkallelsen eftersom det är Konsumentverkets tillsynsansvar.
Utöver det har man lämnat motstridiga uppgifter och lämnat uppgifter som kan lämnas utan hänseende. Det är byråkratskånska för potentiella falsarier. Och uppgifter som kan lämnas utan hänseende är domarsvenska för att den som slänger ur sig uppgifterna inte beter sig vidare intelligent.
Folkhälsomyndighetens rapporterade tobaksvaror
Alla tobaksvaror som säljs i Sverige måste vara registrerade hos Folkhälsomyndigheten vilket är förenat med en saftig kostnad på cirka 14 000 kronor per år. En cigarr med exakta samma ingrediensförteckning kräver alltså två separata registreringar och innebär dubbla kostnader.
Det här gör att cigarrer i begränsad upplaga, äldre cigarrer och rariteter inte är lönsamma att registrera eftersom den begränsade upplagan inte inbringar tillräckligt med intäkter för att täcka både profit och registreringskostnad. Så dessa gråimporteras till Sverige (hur det går till går vi in på i kommande artiklar).
Kommunen gjorde en stickprovskontroll på ett cigarrpaket hos Kind Group som bestod av 25 cigarrer och fann att hälften saknade registrering. Dessa får alltså inte säljas i Sverige, brottsrubriceringen lyder olovlig tobakshantering och det är samma straffsats som att sälja tobak utan tillstånd.
Även Folkhälsomyndigheten gjorde en kontroll och kom fram till att 14 cigarrer på hemsidan inte är registrerade och får därför inte säljas i Sverige. Enligt Martin Brix Nelson är det för att
I ärendet riktas det en anklagelse om att oregistrerade cigarrer säljs i paket men främst i abonnemangen eftersom innehållet i dessa är dolt för omvärlden. Cigarrvärlden har talat med flera av Kind Groups abonnemangskunder som upplever att kvalitén på abonnemangen den senaste tiden har kraftigt försämrats. Vilket efter nyheten om att Kind Groups tobakstillstånd har återkallats tillskrivs av kunderna som ett sätt att rensa ut lagret.
Oviss framtid
Kind Group har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Malmö vilket innebär att man kan fortsätta sin verksamhet. Går domen Kind Groups väg så kan man fortsätta som man har gjort förr, gör den inte det så är det färdigt med tobaksförsäljning när domen faller och vinner laga kraft. Martin Brix Nelson är osäker på huruvida "bolaget och verksamheten kommer finnas kvar". Även här blir han pionjär i industrin, frågan är om han är lika stolt över den dominoeffekt det kan komma att få för andra som tagit efter hans nytänkande.
Fotnot: Cigarrvärlden har sökt Martin Brix Nelson med ett flertal konkreta frågor utan framgång.
Redigeringar i ordning efter datum/tid: städad ålder korrigerat till späda ålder.
Redaktionen.
Arbetar du på en publikation med utgivningsbevis som erbjuder källskydd är vi öppna för möjligheten att dela visst arbetsmaterial (research), rådata samt fullständiga namn. Kontakta vår redaktion för mer information.
Stötta oss
Vill du stödja vår redaktion kan du välja att göra det via Swish: 123 697 24 67 eller genom engångsdonation med kort, bara att följa länken! Vill du bli månadsgivare erbjuds den möjligheten med på samma sida, följ länken! Tänk på att detta är en donation från din sida utan någon motprestation från vår sida. Tänk också på att vi pratar aldrig om vilka som är våra kunder, det omfattar även dig som donator.